IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови сътресения в администрацията на Тръмп натежаха върху Wall Street

Dow завърши сесията в понеделник със спад от 181 пункта

23:57 | 24.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските пазари завършиха първия ден от седмицата предимно със спадове на фона на притесненията от нови политически сътресения преди ключовите избори в средата на мандата, на които Републиканската партия ще опита да запази контрола си върху двете камари на Конгреса. Индексите бяха подложени на натиск и заради спирането на търговските преговори между САЩ и Китай, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average завърши сесията със спад от 181,45 пункта до ниво от 26 562,05 пункта. Широкият измерител S&P 500 загуби 0,4% от стойността си до равнище от 2919,37 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite обаче успя да постигне минимален ръст от 0,1%, като достигна ниво от 7993,25 пункта, а книжата на Netflix поскъпнаха с 2,3%. Boeing  и General Electric бяха сред големите губещи.

Индексите започнаха да вървят стабилно надолу след съобщението, че заместник-главният прокурор на САЩ Род Розенстайн ще подаде оставка или ще бъде уволнен. По-късно Белият дом съобщи в комюнике, че Розенстайн и президентът Доналд Тръмп ще се срещнат в четвъртък.

„Със сигурност фактът, че имаме такъв спор в администрацията не отговаря на стабилността, която пазарите искат да видят. Оставка на толкова високопоставен официален представител е част от това“, казва Брус МакКейн, главен инвестиционен стратег в Key Private Bank.

Пазарите вече бяха под натиск по-рано през деня и на фона на влизането в сила на новите мита върху американски и китайски стоки, а двете страни спряха и преговорите помежду си.

Wall Street Journal първи съобщи късно в петък, че Китай е отменил преговорите със САЩ в областта на търговията, след като двете страни си наложиха мита върху стоки на стойност милиарди долари. Техни представители трябваше да проведат среща за намаляване на напрежението, но WSJ информира, че Китай е отхвърлил предложение да изпрати две делегации във Вашингтон.

В понеделник влязоха в сила американски мита от 10% върху китайски стоки на стойност 200 млрд. долара. Те трябва да достигнат 25% до края на годината. Китай отговори, като въведе налози за над 5 хил. американски стоки на обща стойност 60 млрд. долара.

Книжата на Boeing и Caterpillar поевтиняха с над 1%, тъй като двете компании са със силна експозиция на чуждестранните пазари.

На корпоративния фронт Comcast предложи по-висока оферта от Twenty-First Century Fox от 39 млрд. долара за придобиването на британската телевизия Sky. В понеделник Sky препоръча на акционерите си да приемат предложението на Comcast. Цената на акциите на Comcast намаля с 6%, докато книжата на Fox поскъпнаха с 1,5%.

В същото време SiriusXM обяви, че ще придобие Pandora в сделка за 3,5 млрд. долара. Първоначално книжата на Pandora  поскъпнаха с близо 20% в предборсовата търговия, но в крайна сметка поевтиняха с 1,2% в редовната търговия.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа достигна 3,089%, а доходността по 30-годишните американски ценни книжа нарасна до 3,223%. Доходността по германските облигации скочи с пет базисни пункта до 0,51% след речта на гуверньора на Европейската централна банка Марио Драги, който подчерта ръста на базовата инфлация в еврозоната.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва стойността на щатската валута спрямо шест конкурентни валути, постига ръст от 0,05% до 94,27 пункта. Еврото поевтинява с 0,03% спрямо долара до ниво от 1,1746 долара, а британският паунд отбелязва ръст от 0,30% спрямо щатската валута, след като британският министър за Brexit Доминик Рааб изрази увереност, че в крайна сметка Лондон ще постигне сделка с Европейския съюз.

Цената на златото остава почти непроменена, като американските фючърси върху ценния метал с доставка за декември се повишиха с 0,3% до 1204,40 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още