IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият Конгрес ще заседава днес за първи път

Нанси Пелоси ще се стреми да бъде преизбрана за Председател на Камарата на представителите

15:10 | 03.01.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Samuel Corum/Bloomberg</em></p>

Снимка: Samuel Corum/Bloomberg

След изборите в САЩ през ноември Сенатът и новоизбраната Камара на представителите ще се съберат за своите учредителни сесии в неделя. Успоредно с гласуването за нов президент Камарата на представителите беше преизбрана през ноември, както и около една трета от местата в Сената.

Двете камари на Конгреса сега се събират за първи път в нов състав, на отделни сесии (от 19:00 ч. българско време). В Камарата на представителите предстоят и изборите за влиятелния висш пост: Предишният председател от Демократическата партия Нанси Пелоси се кандидатира за преизбиране.

В Камарата на представителите демократите успяха да защитят своето мнозинство на изборите, макар и с малко. В Сената решение ще бъде взето на балотаж за две места в американския щат Джорджия във вторник, предава DPA.

Не е ясно дали републиканците ще задържат мнозинството си в Сената и по този начин ще поставят пречки пред плановете на бъдещия президент от демократите Джо Байдън, или демократите ще спечелят и втората камара на Конгреса. Байдън спечели президентските избори срещу републиканския президент Доналд Тръмп. Той трябва да положи клетва на 20 януари. До момента Тръмп отказва да признае поражението си и говори за изборна измама.

Пелоси вече беше бе ръководила своята партия през втората половина на мандата на Тръмп като ръководител на Камарата на представителите през последните две години – което я превърна в най-властната жена в Америка и най-важен опонент на републиканеца. От 2007 до 2011 г. тя вече бе председател на Камарата. По това време тя стана първата жена в историята на страната, която зае поста. Вече 80-годишната Пелоси сигнализира, че това би бил последният ѝ мандат начело на Камарата на представителите. 

След като на изборите през ноември демократите трябваше да се откажат от неочаквано много места в Камарата на представителите за сметка на републиканците, партийното мнозинство в камарата е изключително слабо. В момента то се сви до 222 от 435 места - за обикновено мнозинство са необходими поне 218 гласа.

Това прави и избора за председател истинско предизвикателство за Пелоси: тя не може да си позволи да загуби гласове от мнозинството. Освен това тя зависи от факта, че депутати от нейните собствени редици ще отсъстват при гласуването, например поради болест. Поради променените правила за гласуване с оглед на пандемията на коронавируса гласуването за топ позицията в камарата вероятно ще се проточи по-дълго от обикновено.

Последният законодателен период на конгреса беше особено бурен. Той започна преди две години в разгара на най-дългото „спиране“ на работата на ведомствата в историята на САЩ. Това беше последвано от сензационен процес за импийчмънт срещу президента за злоупотреба с власт, в края на което Тръмп бе оправдан от Сената.

През пролетта, с оглед на пандемията, Конгресът прие най-големия пакет за икономически стимули в историята на страната. А малко преди края и двете камари на конгреса отмениха вето на Тръмп за първи път - горчиво поражение за президента малко преди края на мандата му.

В сряда победата на Байдън ще бъде законово подпечатана

Електорите потвърдиха явната победа на Байдън над Тръмп. В официалната процедура след изборите в САЩ резултатите от изборите от отделните щати все още трябва да бъдат удостоверени в Конгреса.

В сряда новата Камара на представителите и Сенатът ще се срещнат на съвместно заседание, за да отчатат гласовете от щатите, да ги преброят и да обявят официално окончателния резултат. Тогава официално Байдън ще е спечелил изборите.

Републиканците от двете камари обявиха, че ще оспорват резултатите на отделни щати по време на процедурата. Това им позволява да принудят двете камари на конгреса да се оттеглят на отделни сесии, за да обсъдят възраженията и в крайна сметка да гласуват дали да ги следват, или не. Това действие обаче вероятно само ще проточи процеса, но няма да го прекрати.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
хаха ... как йезуитски го извърташ ... :))) ... законът е за равенство по полов признак .... не за отмяна на права и вменяване на задължения , а за гарантиране на права . щото туканка , ако ви чете некой тебе и оня под тебе , му грейва веднага ориентацията ви , и би могъл затова че сте със сбъркана ориентация , да ви откаже да пишете повече от тези акаунти например , или да ви изгони от квартирите ви , или да ви откаже да ви продава aнaлен гел в аптеката , щото не може да ги диша подобни на вас ... а законът ще ви пази от такива посегателства в/у нежните ви души , облечени с агресивна хoмo реторика , нещо като защита , вижте ни нас колко сме анти , да не вземе некой да помисли , че сте от онези другите ... :)))ама из рассийските подривни сайтове се плямпоти , виждаш ли как ще ни задължат да не ползваме думи като майка ,баща , дъщеря и пр ... :))) ... което ама никъде не е споменато във въпросният проекто закон ... нема се косиш , в немско и в други неколко държави , са приели вече понятието трети пол , за такива дето сте си резнали топките или се гласите да го направите . и за да не ви блъскат в некоя тоалетна или да не ви пребиват като кучета когато ви хванат да мерите женско бельо из магазинте ще ви измислят пробни за третия пол и тоалетни за третия пол ... :))) ... само мир да е ... :)))нема , оранжадата изпуска последни балончета газиран въздух , утече ... :)))и ф16блок70 ще купуваме още 8 броя ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Тъй Бойче,тая Пилоси батка, не бута ли законопроект за отмяна на:майка, татко (родител)син, дъщеря (дете)внук, внучка, баба, дядо, чичо, леля и пр.да не се обудели транссдженндърите и сяк'ва соволоч?А Бойче. Или да?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
kane
преди 3 години
Удоволсвие е да се чете работата на Бойчо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още