IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият закон за отбрана на САЩ смекчава контрола върху договорите с ZTE и Huawei

Той също така предвижда бюджет за сигурност в размер на 716 млрд. долара

19:58 | 04.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Доналд Тръмп по време на учение във &quot;Форт Дръм&quot; <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп по време на учение във "Форт Дръм" Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп подписа в понеделник закона за новия бюджет за отбрана на САЩ в размер на 716 млрд. долара, който също така предвижда по-слаб контрол върху американските правителствени договори с китайските компании ZTE Corp и Huawei Technologies Co Ltd., съобщава Ройтерс.

Това стана във военната база „Форт Дръм“ в Ню Йорк, след като държавният глава прекара 12-дневна ваканция в своя голф клуб в Ню Джърси. 

Държавният глава определи новия бюджет като „най-значителната инвестиция в нашата армия и военнослужещи в съвременната история“, въпреки че първите три бюджета на Барак Обама за отбрана бяха по-големи, коригирани спрямо инфлацията, посочва Тод Харисън от базирания във Вашингтон Center for Strategic and International Studies.

Част от американските законодатели искаха законът да бъде използван за налагането на строги санкции върху компанията ZTE заради търговската й дейност с Иран и Северна Корея, но ограниченията в крайния вариант, приет и от Конгреса, бяха по-слаби в сравнение с по-ранни версии.

Тръмп вдигна предходната забрана американски компании да търгуват с ZTE, с което позволи на втория по големина китайски производител на телекомуникационно оборудване да продължи бизнеса си, създавайки си още критици в лицето на представители както от Демократическата, така и от Републиканската партия.

Ръководители на американски разузнавателни агенции вече заявиха, че са притеснени от връзката между ZTE, Huawei Technologies Co Ltd и някои други китайски компании с правителството в Пекин и Комунистическата партия, тъй като се увеличава рискът от шпионаж.

В отговор на приетия закон от Huawei заявиха, че подкрепят целта на американското правителство за по-добра сигурност, но допълнителните ограничения върху китайските производители са „неефективни, заблуждаващи и противоконституционни“.

Белият дом се противопостави на по-строгите мерки срещу компаниите в закона, вследствие на което мерките бяха смекчени преди окончателното гласуване на законодателите.

Новият закон също така предвижда даването на по-големи правомощия на Комисията за чуждестранни инвестиции в САЩ, която прави оценка на предложените инвестиции, за да прецени дали те не застрашават националната сигурност. Тази мярка се възприема като насочена спрямо Китай.

Отделно се потвърждава и разход от 7,6 млрд. долара за покупката на 77 изтребителя F-35 Joint Strike, произведени от Lockheed Martin Corp.

Законът дава и насоки на министъра на отбраната да проучи дали покупката на Анкара на руски противоракетни системи С-400 ще представлява риск за произведените от САЩ оръжия в арсенала на Турция, включително изтребителите F-35.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още