IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите инвестиции на САЩ в Азия - алтернатива на китайския "Нов път на коприната"?

Според анализатори има шанс за сътрудничество между САЩ и Китай в Азиатско-тихоокеанския регион

11:08 | 31.07.18 г.
<p>
	Майк Помпейо. <i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Майк Помпейо. Снимка: Ройтерс

На фона на продължаващите преговори за регулиране на световната търговия, някои анализатори виждат шанс за сътрудничество между САЩ и Китай в Азиатско-тихоокеанския регион, коментира CNBC.

"Много страни в региона се развиват заедно в търговията без намесата на нито една от двете страни. Китай и САЩ ще бъдат приветствани от тях, стига тяхното участие да е от полза от гледна точка на региона", смята Стивън Оукън, председател на изпълнителната комисия към Азиатската търговска палата (Asia Business Trade Association).

Според него Китай и САЩ не се конкурират в този регион и ако двете страни обединят усилия за съвместни инвестиции в различни сфери като инфраструктурата и търговията, страните от тази зона ще постигнат положителни резултати. 

Преди година и половина ангажиментът на САЩ спрямо Азия беше подложен на дълбоки съмнения заради излизането на страната от Транстихоокеанското търговско споразумение. Оттогава съмненията продължават да растат, особено след наложените от администрацията на американския президент мита върху азиатските стоки.

В понеделник държавният секретар на САЩ Майк Помпейо обяви, че страната ще инвестира 113 млн. долара в технологии, енергетика и инраструктура в Азиатско-тихоокеанския регион като част от общата индийско-тихоокеанска стретегия на Доналд Тръмп.

Новите инвестиции на САЩ в Азиатско-тихоокеанския регион не могат да се сравняват с масивните разходи на Китай, но те все пак засилват ангажимента на страната към местните азиатски правителства.

Инвестициите включват 25 млн. долара за разширяване на износа на американски технологии, 50 млн. долара за страните, които произвеждат и съхраняват енергийни ресурси, както и 30 млн. долара за инфраструктурно развитие. 

Австралия и Япония също обединяват сили със САЩ в това начинание, мобилизирайки своите инвестиции в този регион.

Желанието на САЩ да се противопоставят на нарастващото икономическо и политическо влияние на Китай в тази зона, особено след обяваването на програмата "Новия път на коприната "(One Road, One Belt program), се смята за основен фактор за цялостната политика на страната в региона. Много хора виждат в това американски опит за налагане на алтернатива на китайската програма.

Последна актуализация: 04:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още