IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите правила за „зелена карта“ задържат българските специалисти в страната

Желаещите да емигрират в САЩ не трябва да са в тежест на обществото, коментира проф. Иван Тодоров, управляващ съдружник в правна кантора „Георгиев, Тодоров и Ко“

15:11 | 29.01.20 г.
Новите правила за „зелена карта“ задържат българските специалисти в страната

Върховният съд на САЩ даде зелена светлина на администрацията на Доналд Тръмп да приложи нови правила, които застрашават правото на постоянно жителство в САЩ, известно още като "зелена карта". Това напомни в ефира на Bloomberg TV Bulgaria проф. Иван Тодоров, управляващ съдружник в правна кантора „Георгиев, Тодоров и Ко.

Той посочи, че има два пътя за "зелени карти" - първият е с лотария. "В нея преди около 20 години участват 750 милиона души, като броят им вече е паднал до 75 милиона – един милион от тях получават "зелена карта" годишно, чрез другият начин – през  миналата година кандидатстваха 544 хиляди човека, които работят в САЩ, коментира данните проф. Тодоров.

Как ще се пресяват кандидатите в САЩ

И за двете "зелени карти" върховният съд на САЩ с мнозинство 5 на 4 гласа даде път на новите правила за получаване, като първият критерий е да не си в тежест на обществото. Това се определя в зависимост от възрастта, от финансовите възможности и образованието.

"Съдебната практика на САЩ по този въпрос беше противоречива. Наложи се произнасянето на Върховния съд и сега навсякъде се прилагат новите правила с изключение на щата Илинойс, което важи за тези, които кандидатстват пред федералните власти там", уточни Тодоров.

Какви са критериите на подбора

Според него няма как да има конкретни критерии за тежестта, каза той и допълни, че всичко е строго индивидуално.

"Въпросът е съчетанието между отделните умения да показва, че ти имаш качествата за “зелена карта””, посочи професор Тодоров и разкри, че фиктивните бракове все още са разпространена масово практика.

"В България всяка година година за "зелена карта" кандидатстват около 100 хиляди. души. Средно годишно 1500 от тях получават такава", информира юристът и подчерта, че в новото законодателство за лотарията от тази година е да се намали с 41% броят на допускани хора и в следващи девет години да бъде 50%.".

Проф. Тодоров е на мнение, че за България, в чисто икономически аспект, тези правила са добри, защото затрудняват изтичането на специалисти от страната.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още