Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Новите стимули донесоха още рекорди на S&P 500

Акциите на Facebook, Alphabet и Netflix поскъпнаха с над 3%, а тези на Tesla с над 4%

Новите стимули донесоха още рекорди на S&P 500

Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите американски индекси завършиха борсовата сесия в четвъртък с със силни ръстове на фона на завръщането на технологичните акции и новия пакет икономически стимули, който бе подписан окончателно от президента Джо Байдън, съобщава CNBC.

Широкият измерител S&P 500 напредна с над 1% до ново върхово ниво от 3939,34 пункта, подобрявайки последния си рекорд от 16 февруари.

Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite прибави 2,5%, достигайки 13 398,67 пункта. Акциите на Tesla поскъпнаха с 4,7%, тези на Apple с 1,7%, на Facebook с 3,4%, на Alphabet с 3,2%, а на Netflix с 3,7%.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се увеличи с над 180 пункта (0,6%) до 32 485,59 пункта. По време на сесията измерителят прибави над 300 пункта.

По-рано през деня американският президент Джо Байдън подписа пакета от икономически стимули на стойност 1,9 трлн. долара, с което той окончателно влиза в сила. Мярката включва 400 млрд. долара за директни плащания на 1400 долара за голяма част от американците, 350 млрд. долара в помощ на щатските и местните власти, разширяване на данъчните облекчения за деца и увеличаване на финансирането за разпределение на ваксини.

От Белия дом заявиха, че чековете с директни плащания може да започнат да бъдат изпращани още този уикенд.

„Стимулите бият вируса, поне що се отнася до пазара“, коментира Скот Ладнър, главен инвестиционен директор на Horizon Investments.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа, която отстъпи от рекордните си стойности от 1,6%, се повишава, но остава без значителна промяна на ниво от 1,53%. Тази по 30-годишните облигации също нараства леко до 2,286%.

Постепенното отваряне на американската икономика, както и допълнителните фискални стимули ускориха завръщането към по-циклични сектори като енергийният. Енергийните акции в рамките на S&P 500 са най-големите печеливши тази година с ръст от 40% до момента.

По-рано в четвъртък стана ясно също, че заявленията за обезщетение при безработица в САЩ са намалели с повече от прогнозираното миналата седмица, падайки до най-ниското ниво от началото на ноември на фона на ускорените ваксинации срещу Covid-19 и постепенното намаляване на ограниченията за бизнеса.

Подадените за първи път заявления са се понижили с 42 хил. до 712 хил. през седмицата, приключила на 6 март, показват данните на Министерството на труда. На некоригирана основа молбите са намалели с 47 170 до 709 458. Средната прогноза в проучване на Bloomberg беше за 725 хил. подадени за първи път заявления.

„Спадът на молбите за помощи при безработица са друга победа от тази седмица, както и сигурен знак, че правим стъпки към предпандемичния живот“, посочва Майк Лоуенгарт, управляващ директор за инвестиционните стратегии на E-Trade Financial. „Рисува се една много оптимистична картина въпреки някои пазарни трусове, свързани с инфлацията, които видяхме през последните няколко седмици“, допълва той.

Акциите на компаниите за производство на чипове поскъпнаха също в четвъртък, след като Китайската търговска асоциация на производителите на полупроводници създаде нова работна група с американски представители за облекчаване на търговското напрежение между двете държави.

Акциите на Nvidia и Broadcom поскъпнаха със съответно 4,2% и 3,7%, а тези на Xilinx и AMD с 6,2% и 4,8%.

На стоковите пазари цената на петрола расте осезаемо. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент прибавиха 2,7% до 69,73 долара за барел. От своя страна американският сорт WTI поскъпна с 2,6% до 66,09 долара за барел.

Златото също увеличава стойността си, но минимално с 0,1% до 1723,1 долара за тройунция.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Dow прибави над 400 пункта, възстановявайки се от загубата от предходната сесия