IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново мегасливане за 43 млрд. долара в сектора на здравеопазването

Американският производител на медицинско оборудване Medtronic ще придобие ирландската Covidien най-рано до края на годината

09:36 | 16.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ново мегасливане за 43 млрд. долара в сектора на здравеопазването

Американският производител на медицинско оборудване Medtronic ще придобие Covidien за 42,9 млрд. долара. За покупката ще бъде платено в брой и в акции, като с този ход щатското дружество ще премести централата си в Ирландия заради по-ниския корпоративен данък, предава CNBC.

Сливането между Medtronic – най-големият производител на медицинско оборудване в света, и Covidien – ирландски производител на оборудване, използвано в хирургията, ще създаде сериозен конкурент на Johnson & Johnson по отношение на бизнеса му с медицинско оборудване.

Сделката оценява всяка акция на Covidien на 93,22 долара, платима с 35,19 долара в брой и 0,956 акции на Medtronic. Тази цена представлява 29% премия над цената на затваряне на книжата на Covidien в петък (72,02 долара), изчисляват от Medtronic.

След комбинацията акционерите на Covidien ще притежават около 30% от новото дружество. Сливането ще спести разходи от данъци за около 850 млн. долара годишно до края на фискалната 2018 г., съобщават от Medtronic.

Medtronic ще запази оперативното си звено в Минеаполис и ще извърши обещаните инвестиции в технологичния сектор на САЩ за 10 млрд. долара в следващите 10 години.

Очакванията на придобиващата компания са, че сделката ще бъде финализирана през четвъртото тримесечие на 2014 г. или в началото на 2015 г.

Съвети по сделката за Medtronic оказват Perella Weinberg Partners, Cleary Gottlieb Steen & Hamilton и A & L Goodbody, докато помощ на Covidien предоставят Goldman Sachs and Wachtell, Lipton, Rosen & Katz и Arthur Cox. От своя страна Bank of America Merrill Lynch е осигурила финансиране за трансакцията.

Medtronic се търгува на Нюйорската фондова борса. При цена на затваряне от петък от 60,70 долара пазарната капитализация на щатското дружество възлиза на 60,64 млрд. долара.

Covidien също е листната на борсата в Ню Йорк. Капитализацията е 32,47 млрд. долара при цена на акциите от 70,02 долара след края на търговията в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още