IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото бижу на Lockheed Martin

F-35 е пето поколение изтребител със стелт възможности, авангардна авионика и интегрирани оръжия

11:06 | 25.09.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	F-35 Lightning II на&nbsp;Lockheed Martin. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

F-35 Lightning II на Lockheed Martin. Снимка: Ройтерс

Изтребителите са изключително скъпи машини и се разработват с години. Но докато европейските и американските военни бюджети остават под натиск, компаниите от сферата на отбраната се обръщат към пазарите на Азия и Близкия Изток за поръчки, с които да компенсират липсата на заявки у дома.

Що се отнася до цената обаче, един самолет се откроява над останалите - F35 Lightning II на концерна Lockheed Martin. Това е най-скъпата военна програма в историята. Самолетът надхвърли твърде много бюджета си и струва на Пентагона 857 млрд. долара за 50 години експлоатация. 

От друга страна това е единственият такъв тип изтребител, който се предлага на чужди клиенти. Той съчетава технологията стелт и радар последно поколение.

Първият самолет от този тип  пристигна от завода в Нелис, Невада, и ще бъде първият Air Force F-35A с конвенционалния вариант за излитане и кацане (CTOL), използван в програмата за оперативно изпитание и оценка през 2015 г. Самолетът ще има поредица от структурни и системни подобрения за засилване на критичните си способности, необходими по време на тестването.

Lockheed Martin първоначално проектира F-35, за да може непрекъснато да изпреварва и превъзхожда противника чрез модификации и подобрения – точно това ще правят и служителите в базата в Юта чрез първите промени, които ще направят така, че джетът да бъде водеща технология за години напред.

"Това е невероятен самолет", каза Лорийн Мартин, изпълнителен вицепрезидент на Lockheed Martin.

F-35 е пето поколение изтребител със стелт възможности, авангардна авионика и интегрирани оръжия и комуникации. Джетът може да достигне скорост от 1200 мили в час (1932 км. в час) с пълно натоварване на оръжията.

Още за тези нови технологии вижте във видеоматериала на Ханс Никълс от Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 2
Internet
преди 10 години
Не е пето поколение реално- ниска тяговъоръженост-не може да лети със свръхзвукова скорост без форсаж -има твърде голяма радарна отражателна способности т.н.Не е F22 и няма да бъде, сори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още