IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама хвали възстановяването на американската икономика

Американският президент изпраща трудна година, в която най-големият му провал бе новата здравна система

17:16 | 21.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Обама хвали възстановяването на американската икономика

Американският президент Барак Обама е на мнение, че след няколкото години на криза САЩ са по пътя към икономическото възстановяване.

„Твърдо вярвам, че 2014 г. може да бъде годината за пробив на Америка", заяви Обама по време на пресконференция в Белия дом. Икономиката била най-силна от две години насам, безработицата е паднала до най-ниското си ниво за последните пет години. Въпреки това обаче политиците трябвало да направят дори още повече през следващата година, за да "се възстановят възможностите за всеки американец и растежа на широка основа".

Припомняме, че в петък Министерството на търговията на САЩ ревизира нагоре скоростта на икономическия растеж за третото тримесечие до 4,1 на сто на годишна база. В предишната оценка министерството посочи ръст от 3,6 процента за периода между юли и септември. Равнището на безработицата спадна през ноември до 7 на сто.

В сряда пък предвид подема в икономиката и облекчаването на пазара на труда Федералният резерв на САЩ взе решение за намаляване на месечната програма за стимулиране на икономиката от 85 млрд. на 75 млрд. долара на месец. Фед подчертава, че се отчита ръст и на разходите на домакинствата и бизнес инвестициите, както и на жилищния пазар, макар че през последните месеци темповете на възстановяване са се забавили.

Остават стабилни и очакванията за дългосрочната инфлация, но трайното й задържане под 2% може и да представлява риск за икономиката. Фед уверява, че следи внимателно инфлацията в търсене на доказателства, че тя ще се върне в рамките на средносрочната цел.

Заклелият се през януари за втори мандат Обама изпраща една трудна година. Президентът водеше тежка битка за бюджета с републиканците в Конгреса, която впоследствие парализира голяма част от федералната администрация през октомври.

Той също така претърпя неуспехи по отношение на своята реформа на здравеопазването.

По отношение на външната политика критиците не пропускат да споменат колебливата му реакция към използването на отровен газ в сирийската гражданска война.

Обама трябваше да се изправи и срещу обхваналото целия свят възмущение заради откровенията на бившия служител на разузнаването Едуард Сноудън за програмите за мониторинг на Съединените щати. Президентът обеща, че ще се заеме по-сериозно с темата през януари.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 7
Сините камъни
преди 10 години
На всеки магазин за хранителни стоки има табелка до касата, че приемат лин карти, демек дават ти карта за храна!!!!Това лиму е вдигането на икономиката?И като чуя наши икономисти да се прихласват по американската икономика и искам да ги видя ТАМ, как точно ще си изкарат хляба!Има само едно в Америка, което си заслужава, но то може да се прочете и научи само от така наречените конспиратични сайтове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още