IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама отново заговори за повишаване на минималното заплащане

Ходът ще помогне на около 28 млн. американци от всички социални групи, посочи американският президент

13:34 | 02.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът Обама по време на честването на Деня на труда в САЩ.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът Обама по време на честването на Деня на труда в САЩ. Снимка: Ройтерс

Белият дом и профсъюзнитe лидери използваxa Деня на труда в САЩ, за да дадат нов тласък на усилията за повишаване на минималната работна заплата, пише The Wall Street Journal.

"Повишаването на минималната работна заплата ще бъде един от най-добрите начини, за да се даде тласък на работещите семейства", заяви президентът Барак Обама в радиообръщение. Той изтъкна по-силните печалби и разкриването на нови работни места тази година, но отбеляза, че много от тях са за нископлатени дейности.

Повишаване на федерално ниво на минималната работна заплата "ще помогне на около 28 млн. американци от всички социални групи да си плащат сметките, да предоставят пари на децата си и да влагат тези пари в местни фирми", каза той. "И по този начин всеки ще спомогне за растежа на икономиката", изтъкна президентът.

По-ранните призиви на Обама не бяха взети предвид от Конгреса. Законопроектът, който трябваше да покачи минималната работна заплата до 10,10 долара на час от настоящите 7,25 долара не успя да мине в Сената по-рано тази година. Според републиканците подобен ход би имал точно обратния ефект и би коствал на страната много работни места.

Републиканците като цяло са скептични и за това, че увеличението на минималната заплата ще подкрепи икономическия растеж. Те се позовават на доклад на Бюджетната служба към Конгреса от февруари, според който увеличението до 10,10 долара на час ще намали заетостта с около 500 000 работни места. В същия доклад Службата посочи също, че едно такова увеличение ще покачи с почти 1 млн. броя на американците, застрашени от изпадане в бедност.

"Американският народ искат по-лесно да си намери добре платена работа", посочи тогава сенаторът от Тенеси Ламар Александър. "Предложението на демократите... ще премахне 500 000 работни места", допълни той.

Повишаване на минималната работна заплата се радва на сравнително силна подкрепа сред избирателите. Проучване на Тhe Wall Street Journal и NBC News от началото на август показа, че 60 на сто от анкетираните споделят мнението, че преодоляването на неравенството на доходите чрез повишаване на минималната работна заплата до 10,10 долара на час ще има "положителен" ефект върху икономиката.

Дебатът за минималната работна заплата утихна през юли и август след активния старт на годината. Публичните разговори през първите шест месеца на годината доведоха до приемането на минимално заплащане от 15 долара на час в Сиатъл – най-високото в цялата страна.

Дебатът е на път да се засили отново с оглед на инициативите в Аляска и Южна Дакота, където законодателите ще организират референдуми през ноември. Подобен ход се очаква и в Арканзас. Всеки един от тези щати е под контрола на Демократическата партия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още