IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама: Попадането на ядрени оръжия в ръцете на терористи е основна заплаха

Международното споразумение за иранската ядрена програма засега е успешно, заяви още американският президент

21:19 | 01.04.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Барак Обама каза днес, че има постоянна и развиваща се заплаха от извършване на ядрено терористично нападение, предадоха AP и БТА.

Обама заяви на срещата на върха по ядрената сигурност във Вашингтон, че светът значително е намалил риска от ядрен тероризъм чрез предприемане на "конкретни, осезаеми мерки", но подчерта, че все още съществуват основания за тревога.

По думите му никоя терористична групировка засега не е успяла да се сдобие с ядрено оръжие или мръсна бомба, въпреки че Ал Каида отдавна се стреми към ядрени материали, а "Ислямска държава" използва химически оръжия.

"Няма съмнение, че ако тези ненормалници се доберат до атомна бомба или ядрен материал, със сигурност ще го използват, за да убият колкото се може повече хора", каза той. Според него това би било бедствие, което може да промени света.

Обама заяви, че за терористите ще бъде по-трудно да се сдобият с ядрени материали благодарение на договора за физическа защита на ядрените материали, ратифициран от 102 страни, който по думите му се очаква да влезе в сила в скоро време, посочва Ройтерс.

Според него попадането на ядрени оръжия в ръцете на терористи е основна заплаха за световната сигурност в момента, отбелязва ТАСС. Във връзка с това Обама изтъкна необходимостта от защита на обектите за съхраняване на плутоний и обогатен уран, които по думите му не навсякъде са достатъчно добре охранявани.

Международното споразумение за иранската ядрена програма засега е успешно, заяви още днес Барак Обама, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

В същото време Обама призна, че е необходима още работа по изпълнението на сделката, и предупреди, че ще е нужно време за повторното интегриране на Иран в световната икономика. Той обаче увери, че Техеран вече започва да извлича полза от споразумението.

Иран се оплаква от бавното вдигане на международните санкции срещу него въпреки сделката, отбелязва АФП.

Президентът на САЩ говори след среща с останалите лидери от групата 5+1 (петте страни постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия) в кулоарите на международната среща на високо равнище за ядрената сигурност във Вашингтон. Шесторката сключи споразумение с Иран за ядрената му програма през юли миналата година във Виена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
julian12
преди 8 години
Оф, стига глупости, че една такава беда преживяхме. За втора не ми се мисли даже...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още