IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама ще върне всеки законопроект, удължаващ данъчните облекчения за богатите

Министърът на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър ще остане на поста си до 20 януари и ще участва активно в преговорите за преодоляване на "фискалната пропаст"

09:58 | 10.11.12 г. 5
<p>
	Барак Обама и Тимъти Гайтнър. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Барак Обама и Тимъти Гайтнър. Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Барак Обама „ще наложи вето върху всеки законопроект“, който удължава действието на данъчните облекчения за най-богатите американци, заяви говорителят на Белия дом Джей Карни, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Президентът ще наложи вето на всеки законопроект, който предвижда удължаване на действието на данъчните облекчения за онези 2% от поданиците на страната, които получават най-високи доходи“, каза Карни.

Той добави, че Обама „е готов да подпише още сега приетият от Сената документ за удължаване на облекченията за останалите 98% от американците“.

Говорителят предупреди, че „ако Конгресът не предприеме никакви действия, данъците на всички ще нараснат“. „За да бъде избегнато това, Камарата на представителите трябва да одобри законопроекта, приет от сената“, подчерта той.

Американският Сенат се контролира от демократите – съпратийци на президента, докато в Камарата на представителите мнозинство има Републиканската партия.

Карни обави също, че министърът на финансите на страната Тимъти Гайтнър, който бе обявил оттеглянето си от поста, ще продължи да изпълнява задълженията си до официалното встъпване на Обама във втория му мандат, насрочено за 20 януари. „Той ще бъде ключов участник в преговорите по бюджетните въпроси“, изтъкна говорителят.

Решението на Гайтнър трябва да успокои донякъде пазарите, които имат достатъчно притеснения около надвисналата над икономиката на страната „фискална пропаст“ от началото на следващата година, тъй като министърът ще участва активно в опитите за достигане на консенсус между двете партии за начина на избягването ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
melon
преди 11 години
В родината ни не се мисли:)Тук се краде - който както и колкото може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Vesko94
преди 11 години
Еми най-резонно е, най-богатите да поемат най-голям дял в процеса на възстановяване на американската икономика. Хубави идеи има Обама. Де в нашата родина някой да мислеше така......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
"Един кредит = 1 долар" - това го имаше още във филмите от...далечното бъдеще, но се оказа че това фантастично бъдеще било толкова близо....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Ами нищо чудно. После ще си "девалвират" само новата единица "кредит"/която се котира сама в САЩ/, вместо да печатат долари :) , баси филма :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Долара ще бъде заменен с "кредит" . Един кредит = 1 долар. Така е най-правилно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още