Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Облигациите на ЕС ще преоформят капиталовите пазари

Те са напът да отправят предизвикателство към статута на Германия като основен заемател в евро

Облигациите на ЕС ще преоформят капиталовите пазари

Снимка: Bloomberg

Пазарът на инструменти с фиксиран доход е напът да бъде трансформиран, тъй като Европейският съюз се ангажира да заеме до 1 трилион щатски долара, продавайки свои собствени облигации. Макар че приказките за създаване на конкурентен пазар на американските държавни ценни книжа (ДЦК) са преувеличени, предстоящият прилив от ценни книжа ще предложи на инвеститорите истинска алтернатива на германските облигации като регионален дългов бенчмарк, пишат за Bloomberg Маркъс Ашуърт и Марк Гилбърт.

ЕС ще емитира облигации на стойност до 200 милиарда евро всяка година до 2026 г. с матуритет до 30 години, според плановете, детайлизирани наскоро. Първата продажба на дълг, насочена към финансиране на спешни мерки за облекчаване на икономическите щети от пандемията, трябва да се състои през юли.

Перспективата за увеличено предлагане обикновено подкопава стойността на съществуващите ценни книжа. Но откакто предтоящата експлозия на дълга бе пъроначално обявена през миналия юли, премиите в доходността по настоящите облигации на ЕС в сравнение с германските ДЦК се свиха, като търсенето се засили от очакванията за по-голям и по-ликвиден пазар на ценни книжа.

Германският дълг въплъщава "безрисковия процент", спрямо който се определя доходността на всички други деноминирани в евро ценни книжа, включително корпоративните облигации. Това е същата функция, която американските държавни облигации изпълняват по отношение на доларовия дълг.

Но има недостиг на немски ДЦК, като инвеститорите могат да купуват и продават по-малко от 15% от този пазар. Останалата част е притежание на централните банки и други суверенни институции, като програмата за количествено облекчаване на Европейската централна банка също изсмуква ликвидност от пазара.

Това представлява пазарен риск, ако има внезапно нарастване на търсенето само за най-качествения дълг, както може да се случи на пазара на деривати, когато има нужда от допълнително обезпечение. Предстоящите продажби на дълг на ЕС създават разпознаваема „обща облигация“ на съюза, като първоначалните синдикирани продажби на дълга показаха огромно инвеститорско търсене, често надвишаващо десет пъти предлаганите облигации.

ЕС ще засили търсенето още повече с почти една трета от новите дългови зелени облигации, като постави Европа в челните редици на горещия пазар за екологично финансиране. Това е интелигентен ход не само за планетата.

Европейските инвеститори, подтиквани както от своите клиенти, така и от регулаторите, са по-активни от другите в насочването на капитал към ценни книжа, за които се смята, че отговарят на екологичните, социалните и управленските (ESG) стандарти.

С най-малко 50 млрд. евро годишни продажби, ЕС ще се превърне в световния референтен емитент на зелени облигации. Тъй като търсенето на екологично чисти ценни книжа се увеличава, тази роля ще засили статута на блока като кредитополучател, с когото трябва да се съобразяват.

Разбира се, щатските ДЦК, на обща стойност 21 трилиона долара, ще продължат да определят темпото на глобалните дългови пазари. А немските облигации в обращение за 1,5 трилиона евро ще защитят статута на страната като водещ заемател в Европа за още известно време. Но както стана с всички мерки за спешно финансиране на ЕС през последното десетилетие, програмата за заеми на съюза е по-вероятно да се разшири, отколкото да се свие.

Истинската трансформация на капиталовите пазари ще настъпи, когато има достатъчно ликвидност на облигациите на ЕС, за да могат те да се квалифицират не само като обезпечение на съществуващи деривати, но и да са базови активи за фючърсни и опционни договори. Тогава короната на германските ДЦК наистина ще започне да се клати.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Технологичните акции повлякоха надолу американските индекси