IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се слаб ръст в печалбата на щатските компании за първото тримесечие

Вниманието ще се концентрира върху първите отчети на големите компании, които могат да доведат до спад от 10% на индекса S&P 500

17:06 | 09.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Очаква се слаб ръст в печалбата на щатските компании за първото тримесечие

Корпоративните печалби бяха сред малкото светли лъчи на икономическото възстановяване в САЩ и подпомогнаха ръста на фондовия пазар с над 25% от октомври насам. Анализатори обаче предричат, че когато през тази седмица сезонът на отчетите навлезе в разгара си, компаниите ще обявят най-бавния ръст на оперативната печалба за последните 3 години, пише New York Times.

Един от широко използваните индикатори за печалбата, изследването Standard & Poor’s Capital IQ, прогнозира, че тя ще нарасне с 0,9% през първото тримесечие на годишна база за компаниите в индекса Standard & Poor’s 500.

Това ще доведе стойността на една акция от индекса до 23,85 долара. През същия период на 2011 г. оперативната печалба за една акция в индекса бе 23,63 долара, като това представляваше ръст от 19,7% на годишна база.

„Това е най-бавният тримесечен ръст от третото тримесечие на 2009 г. насам“, заяви Кристин Шорт, главен мениджър в S.& P. Global Markets Intelligence.

И други изследвания, например тези на Ройтерс и FactSet, регистрират сходни тенденции на слаб ръст през първото тримесечие на годишна база.

Много компании успяха да преминат трудния период на финансовата криза от 2008 г. чрез орязване на разходите и съкращения на служители, за да подобрят финансовите си резултати. Сега анализатори посочват, че тези мерки може би са се изчерпали и че печалбите най-вероятно са достигнали пика си през втората половина на миналата година.

Дълговата криза в еврозоната, забавеният ръст в Азия и развиващите се пазари, както и повишаването на цените на суровините се очаква допълнително да се отразят неблагоприятно на резултатите, твърдят те.

Анализаторите не очакват дълговата криза в еврозоната „да бъде преодоляна напълно през първата половина на годината“, смята Шорт. „Прекалено много несигурност има на хоризонта, за да можем да кажем как ще засегне тя корпоративните печалби“, добави тя.

Част от причината данните да демонстрират слабост се дължи на изкривяване: печалбите започнаха да нарастват преди година, след като икономиката започна да възвръща позициите си след финансовата криза, така че сравненията на годишна база до голяма степен не са показателни.

„Все още е налице ръст, макар и по-бавен“, заяви Лорънс Крийчъра, портфолио мениджър във Federated Investors.

Последна актуализация: 22:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още