Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Опасенията около инфлацията и лихвите оцветяват в червено щатските индекси*

Докладът на ADP за работните места в частния сектор показва ускорен темп на наемане на работници през септември въпреки опасенията, свързани с COVID-19

Опасенията около инфлацията и лихвите оцветяват в червено щатските индекси*

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси стартират сесията на червена територия, тъй като настроенията на инвеститорите остават помрачени заради възможността за увеличение на основните лихвени проценти и продължаващото ускоряване на инфлацията, съобщава CNBC. 

Още по темата

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтрива 363,35 пункта, или 1,06%, от стойността си, понижавайки се до ниво от 33 951,32 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчита спад от 0,99% до 4302,61 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записва понижение от 124,31 пункта, или 0,86%, до ниво от 14 309,52 пункта.

Акциите на Microsoft, Apple, Alphabet, Facebook и Amazon поевтиняват съответно с 0,50%, 1,39 на сто, 0,44%, 1,58 на сто и 0,21%.

Цената на книжата на Nvidia се понижава с 0,61%, след като стана ясно, че компанията е предложила отстъпки в опит да получи одобрение от антимонополните власти в Европейския съюз за своето придобиване на британския дизайнер на чипове Arm за 54 млрд. долара.

Поевтиняват и акциите на JPMorgan Chase, Bank of America и Wells Fargo съответно с 0,67 на сто, 0,87 на сто и 1,17%.

Книжата на Boeing и General Electric изтриват съответно 2% и 1 процент от стойността си.

Опасенията сред инвеститорите растат на фона на продължаващото поскъпване на енергийните продукти и решението на някои централни банки да увеличат основните лихви. Доходността по 10-годишните американски държавни облигации достига 1,52%, след като надхвърли 1,56% през миналата седмица. Петролните цени в същото време отчитат най-високите си стойности от 2014 г. насам, като американският лек суров петрол WTI се търгува при ниво около 80 долара за барел.

Докладът на ADP за работните места в частния сектор показва ускорен темп на наемане на работници през септември въпреки опасенията, свързани с разпространението на делта варианта на коронавируса. Работните места в частния сектор в САЩ нарастват с 568 000 броя през изминалия месец, което е повече от средната оценка на анкетирани от Dow Jones икономисти за 425 000 работни места.

Все повече инвеститори смятат, че Федералният резерв на САЩ скоро ще започне да увеличава основните лихви на фона на ускорената инфлация и растящата доходност по държавните облигации.

Във фокуса на пазарите са и продължаващите преговори във Вашингтон относно тавана на държавния дълг. Финансовият министър Джанет Йелън заяви пред CNBC, че американската икономика може да изпадне в рецесия, ако Конгресът се провали в преговорите за повишаване на дълга преди крайния срок – 18 октомври.

На валутните пазари доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, записва ръст от 0,38% до 94,33 пункта. Еврото се търгува срещу 1,154 долара.

Цената на златото се понижава с 0,8% до 1747,50 долара за тройунция.

* Информацията е актуална към 16:55 ч. българско време.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Кадър на деня за 23 октомври