Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Опасенията във Фед около инфлацията се засилват, показа последният протокол

Въпреки това много централни банкери все пак са сметнали, че още едно повишение на лихвите тази година „вероятно ще бъде гарантирано“

Опасенията във Фед около инфлацията се засилват, показа последният протокол

Снимка: Архив Ройтерс

Централните банкери на Федералния резерв на САЩ са провели дълъг дебат за перспективите за ускоряване на инфлацията и пътя на бъдещите повишения на лихвените проценти, ако тя не се забърза, сочи протоколът от последната среща на Фед, публикуван днес.

Протоколът от срещата, на която Фед обяви, че ще започне този месец да намалява огромния си портфейл от облигации, натрупан основно след финансовата криза, и гласува единодушно да запази лихвените проценти без промяна, показва още, че централните банкери като цяло остават оптимистично настроени въпреки икономическото влияние на послдните урагани, предава Ройтерс.

„Много участници изразиха опасения, че слабата инфлация тази година може да отразява влиянията на развития, които може да се окажат по-трайни. Бе отбелязано, че трябва да се гарантира известно търпение при затягането на политиката, докато се оценяват тенденциите в инфлацията“, казва Фед в протокола.

Още по темата

Някои централни банкери са заявили, че ще се фокусират върху входящите данни за инфлацията през следващите няколко месеца, когато взимат решение за бъдещите движения на лихвите.

Въпреки това много централни банкери все пак са сметнали, че още едно повишение на лихвите тази година „вероятно ще бъде гарантирано“, казва фед.

Председателят на Фед Джанет Йелън неведнъж е заявявала след срещата, че се засилват опасенията около посоката на инфлацията, която не достига целта на Фед от 2% през последните няколко месеца.

Въпреки това Йелън и други ключови представители ясно показаха, че очакват постепенното повишаване на лихвените проценти да продължи предвид силата на икономиката като цяло и продължаващото затягане на пазара на труда.

В протокола няколко централни банкери отбелязват още, че интерпретирането на данните за инфлацията през следващите няколко месеца вероятно ще бъде затруднено заради временния ръст на енергийните разходи и цените на други продукти в резултат на прекъсванията от ураганите.

Представители на Фед до голяма степен пренебрегнаха слабия доклад за заетостта за септември от миналата седмица, отдавайки спада на влиянието на ураганите Харви и Ирма.

В същото време обаче годишният растеж на заплащането се е ускорило до 2,9%, а нивото на безработица е спаднало до 4,2% - най-ниското ниво от над 16 години и половина.

Това може да окуражи централните банкери, които като цяло прогнозираха, че затягането на пазара на труда скоро ще увеличи заплащането.

„Повечето участници очакваха ръстът на заплащането да се ускори с времето, тъй като пазарът на труда се затяга още повече“, се казва в протокола. „Някои предупредиха, че по-широко ускоряване на заплащането може вече да е започнало“.

Фед има още две планирани срещи на комисията по парична политика до края на годината. В момента инвеститорите очакват, че Фед ще повиши отново лихвите през декември.

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

Коментари (1)

1
 
11
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
На кого ще ги пробута ФЕД тия облигации, че не ми стана ясно това с разтоварването на портфейла. Може би ще ги върне обратно на правителството, а пък то ще ги осребри в ЕЦБ.

Още от САЩ
Може ли Федералният резерв да кацне меко в средата на развълнувано море?