Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Опитът за възстановяване на петрола изведe Wall Street на зелена територия*

Цената на международния бенчмарк Брент нараства с над 9 на сто, а фючърсите върху WTI се разменят с повишение в стойността от над 26%

Опитът за възстановяване на петрола изведe Wall Street на зелена територия*

Снимка: Bloomberg

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват днешната сесия на зелена територия за първи път от три дни, докато цените на суровия петрол правят опит да се стабилизират след рекордните понижения, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с 344,41 пункта, или с 1,50%, до ниво от 23 362 пункта. Широкият измерител S&P 500  нараства с 42,11 пункта, или 1,53%, до 2778,74 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 1,86%, или 153,71 пункта, до 8419,49 пункта.

„Краткосрочният фокус на пазара остава петролът. И все пак, това, което се случва е много по-голямо от петрола“, заяви Грегъри Фаранело от AmeriVet Securities. „Ценовите движения през последните 48 часа не само ни връщат към въпросите за икономическото развитие и търсенето, но показват признаци за преливане към други пазари“, предупреждава той.

Още по темата

Историческият спад на петрола доведе до понижение в стойностите на Dow от над 1000 пункта, или 5,1%, в две поредни сесии. Индексите S&P 500 и Nasdaq отписаха по над 4% всеки в началото на седмицата.

„Тази седмица инвеститорите осъзнават, че дори положението скоро да се подобри, отрицателните въздействия за икономиката, поставена под блокада, се увеличават с тревожна скорост. При липса на търсене дори за няколко месеца, цените на петрола станаха отрицателни заради балона от излишни доставки”, заяви Джим Полсън, главен инвестиционен стратег на Leuthold Group.

За подобряването на настроенията в сряда (22 април) спомогна и това, че Сенатът на САЩ прие във вторник (21 април) допълнителен пакет от помощи в размер на 484 млрд. долара, който е съсредоточен върху малкия бизнес, болниците и тестването. Камарата на представителите може да одобри законопроекта още в четвъртък (23 април).

В същото време продължава и сезонът на корпоративните отчети. Chipotle Mexican Grill регистрира по-добра от очакваната тримесечна печалба. Това оскъпи акциите на компанията с над 7%. Книжата на Kimberly-Clark и Snap се търгуваха по-високо съответно с 1,1% и 19,6%.

От друга страна Delta Air Lines отчете първата си тримесечна загуба за последните 8 години.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се намира на нива съответно от 0,589% и 1,187%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 100,17 пункта.

Еврото се разменя със спад в стойността от 0,06% при 1,085 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 2,21 долара до 21,54 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI отчитат повишение от 3,31 долара до 14,88 долара за барел.

Цената на златото бележи ръст от 2,63% до 1732,10 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:17 ч.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Технологичните гиганти дадоха тласък на щатските индекси