IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът около новите стимули отново оцвети Wall Street в зелено

Инвеститорите вече са насочили своето внимание към утрешния втори дебат между Тръмп и Байдън

23:00 | 20.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса приключват сесията на зелена територия, след като говорителят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че демократите и Белият дом са постигнали прогрес в преговорите за нови фискални стимули, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна със 167,88 пункта, или с 0,60 на сто, до 28 363,30 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчете ръст от 0,66 на сто до 3449,42 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite нарасна с 0,50% до ниво от 11 535,97 пункта.

Пелоси и финансовият министър на САЩ Стивън Манучин „продължават да изглаждат своите различия“ в понеделник следобяд в телефонен разговор, в който са обсъдили пакетът от стимули, според говорителя на Пелоси Дрю Хамил.

По думите на Пелоси двете страни са постигнали напредък в преговорите. „До края на дена ще знаем къде сме“, изтъкна тя в интервю за Bloomberg. Пелоси посочи, че е оптимист по темата.

Преговорите за нови помощи се оказаха основен двигател на пазарните настроения вече няколко месеца, след като срокът на първоначалния пакет изтече през юли. Оттогава обаче ръстът на заетостта се забавя, макар че потребителските разходи все още се възстановяват. Въпреки това според някои индикатори спестяванията, натрупани от мащабните икономически помощи, започват да изтъняват. 

За доброто настроение на пазарите допринесе и изказването на главния изпълнителен директор на Moderna пред в. Wall Street Journal, че потенциалната коронавирусна ваксина на компанията може да е налична за извънредно ползване още през декември, ако има добри резултати от тестовете през ноември.

Акциите на Carnival Corp. и American Airlines поскъпнаха съответно с 2,3 на сто и 1,4%. Тези на Procter & Gamble прибавиха 0,5% към стойността си, след като компанията обяви ръст на продажбите с 9 на сто за третото тримесечие.

Инвеститорите са обърнали поглед и към предстоящия втори дебат между Доналд Тръмп и демократическия претендент на президента Джо Байдън, който ще се проведе в сряда, 21 октомври. Първият дебат между Тръмп и Байдън беше определен като най-лошия в историята, а нито един от двамата не можа да изложи аргументите си заради постоянни прекъсвания. Вторият дебат беше отменен, след като Тръмп отказа той да се проведе виртуално.

Утре вечер Тръмп и Байдън ще имат по две минути да отговарят на въпроси без прекъсване и едва след това микрофонът на опонента ще бъде включван. От щаба на Тръмп обвиниха организаторите на дебата, че подпомагат Джо Байдън, след като беше изключен въпрос за външната политика. От щаба на Байдън отвърнаха с атака срещу Тръмп, че се опитва да избегне въпроси, свързани с пандемията.

При държавните облигации доходността по 10-годишните и 30-годишниет американски държавни ценни книжа се покачи съответно до 0,797% и 1,607 на сто.

При валутната търговия доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, отчете спад в стойността от 0,35 на сто до 93,1 пункта.

Еврото се търгуваше срещу 1,182 долара за евро при ръст в стойността спрямо щатската валута в размер на 0,48%.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент нарасна с 20 цента до 42,82 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поскъпнаха с 63 цента до 41,46 долара за барел.

При търговията с ценни метали златото поскъпна с 0,2 на сто до 1915,40 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още