Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Оптимизмът около пандемията помогна на Pfizer да оглави Dow

Куриерската компания FedEx отчете най-голямо поскъпване на акциите сред компаниите от S&P 500 - 12,25%

Оптимизмът около пандемията помогна на Pfizer да оглави Dow

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните индекси на фондовата борса в Ню Йорк приключиха първата сесия от второто полугодие без единна посока въпреки оптимизма около евентуалното намиране на ваксина срещу коронавируса, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average, който следи търговията с книжа на най-големите американски публични компании, отбеляза лек спад от 0,3 на сто, или с 77,91 пункта, до 25 734,97 пункта.

Широкият показател S&P 500 записа ръст от 0,5 на сто до 3115,86 пункта.

Технологичният измерител Nasdaq Composite се повиши с 0,95% до 10 154,63 пункта.

Фармацевтичната компания Pfizer Inc. оглави Dow, отбелязвайки 4 -процентен ръст в стойността на своите книжа, след като стана ясно, че дружеството, съвместно с BioNTech, е успяло да създаде медикамент, който създава неутрализиращи патогена антитела.

„Ние сме окуражени от клиничните данни на BNT162b1, един от четирите иРНК конструкти, които оценяваме клинично и за които имаме положителни, предварителни резултати“, казва Катрин Ю. Янсен, ръководител на изследванията и разработките на ваксините в Pfizer.

Компанията също така заяви, че ако ваксината получи регулаторно одобрение, тя очаква да направи до 100 милиона дози до края на годината и „потенциално“ повече от 1,2 милиарда до края на 2021 г.

The Wall Disney завърши сесията с ръст в цената на своите книжа от 1,6 на сто, докато акциите на UnitedHealth поскъпнаха с 1,52%. Двете компании се подредиха на второ и трето място в Dow след Pfizer.

При S&P 500 FedEx отчете най-голям ръст в стойността на книжата си – 12,25%, следвана от Constellation Brands и Ventas, чиито акции поскъпнаха съответно с 6,67% и 5,71 на сто.

Ръстът на Nasdaq беше подкрепен от доброто представяне на големите технологични компании. Акциите на Microsoft, Apple, Alphabet, Facebook и Amazon поскъпнаха съответно с 1,23%, 0,07 на сто, 1,96%, 5,12% и 4,51 на сто.

По-рано днес стана ясно, че американският бизнес е съкратил още 170 219 работни места през юни, тъй като рецесията, причинена от COVID-19, намалява търсенето и тласка компаниите към фалит, показва доклад. Въпреки че съкращенията, отчетени от световната компания за преквалификация Challenger, Grey & Christmas, са намалели с 57% спрямо май, те са скочили с 306% в сравнение с юни миналата година. Съкращенията на работните места обясняват защо броят на  новите молби за обезщетения при безработица остава изключително висок, дори след като бизнесът отново отвори врати.

По-рано вечерта беше публикуван и протоколът от двудневното събрание на Фед от 9-ти и 10-ти юни, от който става ясно, че централната банка ще продължи със стимулите, смятайки, че досега наличните няма да са достатъчни за икономическото възстановяване.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни облигации се повиши съответно до 0,674% и 1,425%.

При валутната търговия доларовият индекс отчете спад в стойността от 0,23% до 97,17 пункта.

На фючърсните пазари цената на Брент се повиши с 67 цента до 41,90 долара за барел, докато тази на американския WTI нарасна с 1,1 на сто до 39,73 долара за барел.

Златото поевтиня с 1,7 на сто до 1781 долара за тройунция.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Ваксината на Русия срещу COVID-19 обърка Wall Street*