IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът около преговорите между САЩ и Китай тласка нагоре щатските индекси*

Цената на акциите на Tesla премина за първи път 500 долара за дял, откакто автомобилният концерн излезе на борсата

18:27 | 13.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Ройтерс</em></p>

Източник: Ройтерс

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса отбелязаха повишение в понеделник, като възобновиха ралито, започнало миналата седмица, докато геополитическото напрежение се разсейва, а инвеститорите се чувстват оптимистично настроени за търговските отношения между САЩ и Китай, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с 0,09% до ниво от 28 849,06 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчита повишение от  0,24% до ниво от 3274,07 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 0,35% до ниво от 9210,88 пункта.

Основните показатели отчетоха рекордни резултати през миналата седмица, като опасенията за ескалация на напрежението между САЩ и Иран избледняха, понижавайки цените на петрола. Поевтиняването на петрола облекчи опасенията от бърз скок на енергийните разходи в близко бъдеще.

Напрежението между Иран и САЩ избухна в началото на този месец, след като САЩ убиха Касем Солеймани, ирански генерал от най-висок ранг. Убийството на Солеймани беше „в центъра на буквално всеки основен вестник, уебсайт и предаване миналата седмица, а инвестиционната общност очакваше повече неуспехи на финансовите пазари“, казва в бележка Чън Джао, главен световен стратег в Alpine Macro. "Въпреки това кризата изчезна толкова бързо и неочаквано, както и дойде", добави още той.

Wall Street също така очаква подписването на т. нар. първа фаза на търговската сделка между Китай и САЩ в сряда. Китайска делегация трябва да пътува до Вашингтон в понеделник за подписването.

Очаква се сделката да понижи митата за някои стоки, произведени от Китай, както и да увеличи китайските покупки на американски селскостопански продукти. След продължителен процес на превод през последните седмици, министърът на финансите Стивън Мнучин заяви, че ангажиментите на Китай остават непроменени. Мнучин отбеляза в неделя, че това е „много, много широко споразумение“.

Според доклад на Wall Street Journal, САЩ и Китай са се договорили да проведат шестгодишни преговори за решаване на спорове и да настояват за реформи. Китай и САЩ бяха в условия на търговска война от около две години, което постави опасения относно корпоративните печалби и глобалния икономически растеж.

Според в. South China Morning Post китайското правителство е заявило, че търговската война "още не е приключила", добавяйки, че подписването на споразумението в сряда е само "първият кръг на играта".

Акциите на Tesla поскъпват с 4,7 на сто, след като анализатор от Oppenheimer повиших ценовата цел до 612 долара за дял от 385 долара. Според анализатора амбициите на Tesla представляват сериозен риск за транспортните компании, които са неспособни или не желаят да се включат в процеса на електрификация, който вече тече с бърз темп. Цената на акциите на Tesla успя да премине границата от 500 долара за първи път, откакто компанията излезе на борсата.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа отчита повишение съответно до 1,848% и 2,309% към 18:25 мин. българско време.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 97,37пункта.

Еврото се разменя с ръст в стойността си от 0,13% на ниво от 1,1136 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 86 цента до 58,18 долара за барел.

В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняват с 81 цента до ниво от 58,23 долара за барел.

Цената на златото бележи понижение  до ниво от 1552,80  долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:39 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Local_Person
преди 4 години
Тоест - време е за О.Г.Р.О.М.На Разпордажба/Шорт на Злато/сребро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още