IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът около търговските преговори тласна нагоре щатските индекси

Dow възстанови част от загубите от предходните три сесии, като прибави 180 пункта към стойността си

23:01 | 04.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса приключиха днешната сесия на зелена територия, подкрепени от върналия се сред инвеститорите оптимизъм относно търговските преговори между САЩ и Китай, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average, който следи търговията с книжа на 30-те най-големи американски публични дружества, прибави 180,04 пункта, или 0,65%, към стойността си, достигайки равнище от 27 682,85 пункта. 

Широкият индекс S&P 500 напредна с 21,52 пункта, или с 0,70%, до 3114,72 пункта.

Технологичният измерител Nasdaq Composite отчете ръст от 50,49 пункта, или 0,59%, до 8571,14 пункта.

Основният стимул за инвеститорите дойде, след като Bloomberg съобщи, че САЩ и Китай се приближават към постигането на съгласие относно размера на митата, които ще бъдат отменени в първата фаза от търговската сделка въпреки напрежението заради Хонконг и Синдзян.

Според източниците коментарите на президента на САЩ Доналд Тръмп във вторник, опровергаващи неотложността на сделката, са извадени от контекста. Не се очаква подписаните неотдавна от американския президент закони, заплашващи със санкции заради нарушаване на човешките права в Хонконг и Синдзян, да повлияят на разговорите.

Американските преговарящи очакват сделката от първа фаза с Китай да бъде финализирана преди повишаването на американските мита върху китайски стоки на 15 декември. Нерешените проблеми в преговорите включват гарантирането на покупките на американски селскостопански стоки от страна на Китай и кои мита да бъдат отменени.

По-рано тази вечер стана ясно, че американският президент се очаква да подпише прокламация за изпълнение относно търговското споразумение с Япония. Според постоянния търговски представител на САЩ Робърт Лайтайзър сделката ще влезе в сила на 1 януари 2020 г. и ще бъде от полза за американските фермери и доставчиците на цифрови услуги.

В същото време стана ясно, че работодателите в частния сектор на американската икономика, без тези от селското стопанство, са регистрирали най-малко нови работни места за последните шест месеца през ноември.

Броят на работните места в щатските компании е нараснал с 67 000 през миналия месец, се казва в националния доклад за заетостта на ADP. Средната прогноза на анкетираните от Ройтерс икономисти беше за увеличение от 140 000 работни места, като отделните мнения варираха между 120 000 и 188 000.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни облигации се повиши съответно до 1,772% и 2,222%.

При валутната търговия доларовият индекс отчете спад от 0,12% до 97,62 пункта. Еврото се търгуваше със спад в стойността в размер на 0,05% при 1,1076 долара за евро.

На петролните пазари цената на сорт Брент прибави 2,31 долара към стойността си, достигайки ниво от 63,14 долара за барел, докато тази на американския суров лек петрол WTI нарасна с 4,2 на сто до 58,43 долара за барел в навечерието на срещата на ОПЕК+ във Виена.

Основна причина за ръстовете на петролните цени е по-големият от очакваното спад в запасите на суров петрол на САЩ. Американските запаси се свиват с 4,9 млн. барела в седмицата, приключила на 29 ноември, сочат данни на американската Администрация за енергийна информация.

При търговията с ценни метали стойността на златото изтри 0,3% от стойността си, като металът се търгуваше при 1480,2 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още