Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Оптимизмът след данните за пазара на труда в САЩ тласка Wall Street нагоре*

Заетостта в САЩ се увеличава с бързи темпове през май, отчитайки ръст от 2,5 милиона души

Оптимизмът след данните за пазара на труда в САЩ тласка Wall Street нагоре*

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните показатели на Нюйоркската фондова борса започват днешната последна сесия за седмицата на зелена територия, след като настроенията на инвеститорите бяха подкрепени от данните за пазара на труда в САЩ, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average, който следи търговията с акции на 30-те най-големи американски публични компании, напредва със 749,04 пункта, или с 2,85%, като се изкачва до ниво от 27 030,86 пункта.

Широкият показател S&P 500 записва ръст от 2,28% до 3183,37 пункта.

Технологичният измерител Nasdaq Composite се покачва със 169,19 пункта, или с 1,76 на сто, до 9785 пункта.

От началото на годината S&P 500 е изгубил 1,6% от стойността си, като спадът при Dow е 5,4%. От друга страна Nasdaq напредва с повече от 8,7%.

Заетостта в САЩ се увеличава с бързи темпове през май, отчитайки ръст от 2,5 милиона души, като същевременно нивото на безработица пада до 13.3% според данните на Министерството на труда. Те са далеч по-добри, отколкото икономистите очакваха и подсказват, че икономическият обрат може да е близо, съобщава CNBC.

Икономисти, анкетирани от Dow Jones, очакваха заетостта да спадне с повече от 8 млн. души, като същевременно нивото на безработица да доближи 20%.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отчете силните икономически данни, като написа в Twitter: „Това е невероятно число“. Той добави, че по-късно ще проведе пресконференция относно пазара на труда.

Акциите на американските авиационни компании поскъпват, отчитайки големи постъпления за седмицата, след като част от маршрутите им бяха възстановени за лятото. Цената на книжата на United Airlines се повишава с 21,3%, докато акциите на US Global Jets ETF поскъпват с 44,6 на сто.

Книжата на компаниите от финансовия сектор също поскъпват на фона на данните за заетостта. Акциите на JPMorgan Chase, Citigroup, Wells Fargo и Bank of America отчитат ръст в стойността от над 5%.

При технологичния сектор книжата на Netflix поевтиняват с 0,8 на сто, докато тези на Zoom Video и Amazon отчитат спад съответно с 3,5% и 0,2 на сто.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се покачва съответно до 0,922% и 1,741%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо шест конкурентни валути, отчита ръст в стойността от 0,27% до 96,93 пункта.

Еврото се разменя при спад в стойността си спрямо щатската валута от 0,353% срещу 1,13 долара.

На фючърсните пазари цената на петролния бенчмарк Брент нараства с 6,2% до 43,45 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поскъпват с 5,5 на сто до 39,48 долара за барел.

При търговията с ценни метали златото поевтинява с 1,2 на сто до 1707,30 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:00 ч българско време.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Щатските индекси започват с ръстове, подкрепени от новините за ваксините*