Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Оптимизмът сред малкия бизнес в САЩ достигна двегодишно дъно

Политическата безизходица във Вашингтон заради желанието на Тръмп да построи ограда по границата с Мексико оказва негативен ефект върху собствениците на фирми

Оптимизмът сред малкия бизнес в САЩ достигна двегодишно дъно

Снимка: Архив Ройтерс

Оптимизмът сред малкия бизнес в САЩ се срина до най-ниското си ниво, откакто Доналд Тръмп стана президент на страната, тъй като икономическите перспективи отслабнаха на фона най-продължителното временно прекъсване на работата на правителството, съобщава Bloomberg.

Още по темата
Показателят, измерващ настроението сред бизнеса, падна с 3,2 пункта до 101,2 пункта, показват данните на Националната федерация за независим бизнес. Това е най-ниската стойност от ноември 2016 г.  и под консенсусната оценка на икономисти, интервюирани от  Bloomberg. Нетният дял на компаниите, които очакват бизнес условията да се подобрят в рамките на следващите шест месеца, е намалял до 6%, което е спад с 50% спрямо пика след изборите.

Проучването показва, че политическата безизходица във Вашингтон заради желанието на Тръмп да построи ограда по границата с Мексико оказва негативен ефект върху собствениците на фирми.

Делът на респодентите обаче, които планират капиталови разходи през следващите три до шест месеца, е нараснал, което предполага, че фирмите все още очакват стабилно търсене. Въпреки че делът на компаниите, които смятат, че е добре време за разширяване на бизнеса пада до най-ниското си ниво от 2017 г.

Настроенията на бизнеса се влошиха и при предишното спиране на работата на американското правителство през 2013 г., след което се възстановиха. Това означва, че индексът на  Националната федерация за независим бизнес може да отчете подобрение, ако бъдат предотвратени по-нататъшни прекъсвания в работата на администрацията и икономиката остане стабилна. 

Междувременно законодателите в САЩ постигнаха предварителна сделка, за да избегнат нова парализа на правителството, предизвиквайки надежди, че Конгресът може да приеме закон за бюджета преди крайния срок в петък, стига президентът Доналд Тръмп да подпише мярката.

От седмици преговарящи от Камарата и Сената се опитват да сключат споразумение, което ще задоволи исканията на Тръмп към финансирането на стената и ще успокои демократите, които настояват, че няма да дадат на президента никакви пари за нея.

 

По статията работи: Магдалена Иванова
Още по темата: САЩ икономиката на САЩ

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Корпоративните отчети отново тласнаха щатските индекси нагоре