Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Оптимизмът властва на Wall Street

Индексите докоснаха нови рекорди заради надеждите на инвеститорите, че централните банки ще засилят стимулите

Индексите на Wall Street покориха нови рекорди, след като данните за отслабения производствен сектор в САЩ засилиха очакванията за допълнителни икономически стимули, предаде Bloomberg.

В края на търговията Dow Jones се повиши с 0,4% до 15 276 пункта, като по време на сесията докосна ниво от 15 301 пункта. S&P 500 нарасна с 0,52% до 1 659 пункта, докосвайки преди това ниво от 1 661 пункта.

Nasdaq добави 0,27% до 3 472 пункта, като преди това за кратко премина на червена територия заради понижението при акциите на Apple, след като стана ясно, че хедж фонд е намалил дела си в технологичния гигант. По-късно обаче технологичните акции се възстановиха, главно благодарение на Netflix и Yahoo.

Акциите разширяват повишенията през последните седмици заради стимулите на централните банки. От началото на годината американските индекси са се повишили с двуцифрени стойности в проценти, въпреки че икономическите данни сочат, че растежът се забавя.

Засега от Федералният резерв на САЩ дават заявка да продължат да изпълняват безпрецедентната си програма за стимулиране на икономиката до достигането на видима промяна на пазара на труда, свиване на безработицата до 6,5% или ръст на инфлацията до 2,5%.

Надеждите за допълнителни стимули се зародиха заради влошените данни за индустриалното производство в Щатите, което през април е регистрирало най-големия спад от 8 месеца насам, както и заради продължаващата тежка рецесия в еврозоната.

На фона на днешните данни на Евростат за икономиката на еврозоната обаче управителят на Английската централна банка Мървин Кинг съобщи, че институцията е повишила очакванията си за растежа през следващите 3 години.

С повишения приключи сесията за банковите акции в състава на S&P 500. Подиндексът на финансовите компании отчете ръст от 0,5%, като акциите на JPMorgan Chase & Co. поскъпнаха с 1,3 на сто.

Пазарната оценка на American Express Co. се повиши с над 1%, а на Macy’s – с над 2%, след като веригата отчете по-висока от очакваното печалба през първото тримесечие на годината и разшири програмата си за обратно изкупуване на акции.

Акциите на Google за първи път преминаха границата от 900 долара за лот, след като започна редовната годишна конференция за разработчици, организирана от технологичния гигант. Компанията обяви, че пуска нова музикална услуга, а очакванията са, че тя ще обяви още нови продукти и услуги.

По статията работи: Миглена Иванова
Още по темата: САЩ борси в САЩ

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 7 години
Мда, пазарите са в еуфория. В момента лесно се търгува.

Още от САЩ
Dow прибави близо 370 пункта в края на работната седмица