IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът властва на Wall Street

Индексите докоснаха нови рекорди заради надеждите на инвеститорите, че централните банки ще засилят стимулите

23:24 | 15.05.13 г. 1
Оптимизмът властва на Wall Street

Индексите на Wall Street покориха нови рекорди, след като данните за отслабения производствен сектор в САЩ засилиха очакванията за допълнителни икономически стимули, предаде Bloomberg.

В края на търговията Dow Jones се повиши с 0,4% до 15 276 пункта, като по време на сесията докосна ниво от 15 301 пункта. S&P 500 нарасна с 0,52% до 1 659 пункта, докосвайки преди това ниво от 1 661 пункта.

Nasdaq добави 0,27% до 3 472 пункта, като преди това за кратко премина на червена територия заради понижението при акциите на Apple, след като стана ясно, че хедж фонд е намалил дела си в технологичния гигант. По-късно обаче технологичните акции се възстановиха, главно благодарение на Netflix и Yahoo.

Акциите разширяват повишенията през последните седмици заради стимулите на централните банки. От началото на годината американските индекси са се повишили с двуцифрени стойности в проценти, въпреки че икономическите данни сочат, че растежът се забавя.

Засега от Федералният резерв на САЩ дават заявка да продължат да изпълняват безпрецедентната си програма за стимулиране на икономиката до достигането на видима промяна на пазара на труда, свиване на безработицата до 6,5% или ръст на инфлацията до 2,5%.

Надеждите за допълнителни стимули се зародиха заради влошените данни за индустриалното производство в Щатите, което през април е регистрирало най-големия спад от 8 месеца насам, както и заради продължаващата тежка рецесия в еврозоната.

На фона на днешните данни на Евростат за икономиката на еврозоната обаче управителят на Английската централна банка Мървин Кинг съобщи, че институцията е повишила очакванията си за растежа през следващите 3 години.

С повишения приключи сесията за банковите акции в състава на S&P 500. Подиндексът на финансовите компании отчете ръст от 0,5%, като акциите на JPMorgan Chase & Co. поскъпнаха с 1,3 на сто.

Пазарната оценка на American Express Co. се повиши с над 1%, а на Macy’s – с над 2%, след като веригата отчете по-висока от очакваното печалба през първото тримесечие на годината и разшири програмата си за обратно изкупуване на акции.

Акциите на Google за първи път преминаха границата от 900 долара за лот, след като започна редовната годишна конференция за разработчици, организирана от технологичния гигант. Компанията обяви, че пуска нова музикална услуга, а очакванията са, че тя ще обяви още нови продукти и услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Мда, пазарите са в еуфория. В момента лесно се търгува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още