IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орбан получи потупване по рамото от Тръмп

Горд съм да стоя редом до САЩ в борбата срещу нелегалната миграция и тероризма, заяви унгарският премиер

09:24 | 14.05.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп похвали противоречивия унгарски премиер Виктор Орбан. Орбан свърши „отлична" работа в много отношения, каза Тръмп в понеделник по време на срещата си с десния премиер в Белия дом във Вашингтон. Унгарският премиер е бил „труден“, но уважаван държавен глава, който по мнението на мнозина върши правилните неща по отношение на имиграционната политика, заяви Тръмп, цитиран от DPA. „Вероятно точно като мен е малко противоречив, но това е добре", добави американският президент.

И Тръмп, и Орбан възприеха твърда антиимиграционна реторика. Орбан изрази надежда, че двамата с Тръмп могат да отстоявят тази позиция в глобален алианс. Унгарският външен министър каза пред държавното радио в неделя, че се формира антиимиграционен алианс и напомни, че САЩ и Унгария са сред страните, които миналата година гласуваха против пакта на ООН за миграцията. 

След срещата си с американския президент Орбан заяви в Белия дом, че той и Тръмп имат „сходен подход" по ключови въпроси и той е „много горд да стои редом до САЩ в борбата срещу нелегалната миграция и тероризма и в защита на християнските общности по света", предаде ДПА.

От своя страна Тръмп определи Орбан като „твърд" и „високоуважаван", като допълни, че унгарският премиер „според мнозина е постъпил правилно по въпроса за имиграцията".

Президентът на Унгария често е критикуван заради нарушаването на демократични принципи и върховенството на закона в Унгария, заглушаване на критичните медии и отслабване на опозицията с произволни глоби. С огради, кампании за подбуждане на омразата и ограничителна политика за убежищата той затваря страната си срещу бежанците. Политолозите наричат неговото управление „хибридна система" между демокрацията и автокрацията.

Партията на Орбан „Фидес“, както и българската ГЕРБ, принадлежи на консервативната Европейска народна партия (ЕНП). Въпреки това членството на унгарската организация там е замразено от средата на март. ЕНП не искаше да толерира продължаващата агитация на Орбан срещу Европейската комисия и лично срещу Жан-Клод Юнкер. Тръмп, от друга страна, сега се обръща към онези европейски правителства, които са изключително критични към ЕС, включително и Унгария.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 4 години
Орбана мноо голем и срещу него да тичат, па не мое го стигнат ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още