Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Основните щатски индекси записаха скромен ръст в края на рекордна седмица

Нагласите на инвеститорите бяха повишени от данните за икономиката на Китай и силното начало на сезона на отчетите

Основните щатски индекси записаха скромен ръст в края на рекордна седмица

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси отбелязаха лек ръст в края на силна седмица, в която те достигнаха рекордни нива на фона на силните данни за световната икономика и стабилното начало на сезона на отчетите, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 50,46 пункта към стойността си и завършва седмицата на ниво от 29 348,10 пункта. Широкият измерител S&P 500 се повиши с 0,4% до ниво от 3329,62 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite напредна с 0,3% и приключи сесията на равнище от 9388,94 пункта. И трите основни щатски индекса достигнаха рекордни нива в петък.

Ръстовете в последния ден от работната седмица се случват, след като данните за промишлеността в Китай за декември надхвърлиха очакванията с ръст на продукцията от 6,9% на годишна основа. Икономиката на страната е нараснала с 6,1% през 2019 г., което отговаря на очакванията. Това обаче е най-бавният растеж на китайската икономика от 1990 г. насам.

В САЩ новозапочнатите жилища са се увеличили с близо 17% на годишна основа през декември и са достигнали 13-годишен връх. Данните бяха публикувани след по-добрите от очакванията данни за седмичните заявления при безработица от четвъртък и силната бизнес активност, отчетена от клона на Федералния резерв във Филаделфия.

За седмицата S&P 500 се повишава с близо 2%, а Dow напредва с 1,8%. Nasdaq приключва седмицата нагоре с 2,3%. Ръстовете се прибавят към значителното повишаване на индексите през 2019 г. и силното начало на тази година. S&P 500 и Dow са отбелязали скок от съответно 3,1% и 2,8% от началото на годината, а Nasdaq се е покачил с над 4,5% през 2020 г.

Стабилното начало на сезона на корпоративните отчети също повиши нагласите на инвеститорите тази седмица. Над 8% от компаниите в S&P 500 са обявили резултатите си за четвъртото тримесечие до момента, сочат данни на FactSet. От тях 72% са публикували по-силни от очакванията печалби.

Компанията Schlumberger надмина очакванията на анализаторите за печалбата си. Резултатите на CSX също изпревариха прогнозите, но цената на акциите й се понижи с 0,2%. По-рано тази седмица големите банки като Goldman Sachs, Bank of America и Morgan Stanley обявиха резултатите си за тримесечието, които надминаха очакванията.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до съответно 1,827% и 2,285%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, прибавя 0,31% към стойността си до ниво от 97,62 пункта. Еврото поевтинява с 0,395% до 1,1091 долара, а паундът губи 0,497% от стойността си до 1,3011 долара. Спрямо йената щатската валута запазва равнището си от 110,14 йени за долар.

На стоковите пазари цените на петрола се стабилизираха, след като вялият ръст на икономиката на Китай, който е втори по големина вносител на суров петрол в света, засили опасенията за търсенето на гориво и охлади оптимизма от подписването на търговската сделка между САЩ и Китай.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, прибавиха 23 цента към стойността си до 64,85 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI поскъпнаха с 2 цента до 58,54 долара за барел. За седмицата Брент записа понижение от 0,2%, а WTI отписа 0,8% от стойността си.

Цената на паладия се повиши с над 9% и премина ключовата граница от 2500 долара за тройунция за първи път днес, подкрепен от хроничния недостиг на метала на пазара. Металът, използван в автомобилната индустрия, се насочва и към най-добрата си седмица от декември 2001 г., нараствайки с над 16%.

Американските фючърси върху златото поскъпнаха с 0,4% до 1557,12 долара за тройунция. Но благородният метал, считан за актив-убежище, се насочва към първия си седмичен спад през последните шест седмици.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Щатските индекси започват с понижение последната сесия от волатилна седмица*