IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Остават ли САЩ в изолация след оттеглянето от Споразумението за климата?

Страната е вторият по големина замърсител след Китай и произвежда 15% от емисиите парникови газове в света

09:13 | 02.06.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Решението на Доналд Тръмп да оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата поставя САЩ в международна изолация в компанията на Сирия и Никарагуа, които не са част от сключеното през 2015 г. в Париж споразумение за борба с климатичните промени, коментира Ройтерс.

"Бях избран да представлявам гражданите на Питсбърг, не на Париж", заяви 70-годишният президент, който обоснова решението си с желание да защити работните места на американците срещу едно "много несправедливо" към неговата страна споразумение. По думите му то ще коства на САЩ 2,7 млн. работни места и 3 трлн. долара загуби в БВП. 

Според Тръмп целта на Споразумението не е борба с климатичните промени, а това други страни да получат икономически преимущества пред САЩ. По време на предизборната си кампания той нарече глобалното затопляне "измислица", сътворена от Китай, за да се сдобие с конкурентни предимства пред неговата страна.

Съгласно международната спогодба, в която участват 195 държави, САЩ трябваше до 2025 г. да намалят емисиите си на въглероден диоксид с от 26 до 28% спрямо нивата от 2005 г. и да увеличат финансирането за фонда "Зелен климат" за подпомагане на развиващите се страни да се борят с климатичните промени.

САЩ са вторият по големина замърсител след Китай и произвеждат 15% от емисиите парникови газове в света.

Голямата цел, която си поставиха в края на 2015 г. страните по споразумението, бе да не бъде допуснато средната температура на Земята да се повиши с повече от 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната епоха, като се намалят емисиите.

Реакциите на западните страни не закъсняха.

Въпреки че изразиха съжаление заради оттеглянето на САЩ от пакта, Италия, Франция и Германия отговориха решително, че той не подлежи на промяна, предаде БТА.

"Смятаме, че набраната в Париж през 2015 г. инерция е необратима и вярваме непоколебимо, че Парижкото споразумение не може да бъде предоговорено, тъй като е жизненоважен инструмент за нашата планета, общности и икономики", казаха в съвместно комюнике лидерите на трите държави.

Френският президент Еманюел Макрон призова всички американски "учени, инженери, предприемачи и будни граждани" да отидат да работят във Франция "по конкретни решения за климата".

"Да направим нашата планета отново велика", каза Макрон на английски в отговор на предизборния лозунг на Тръмп "Да направим Америка отново велика".

"Парижкото споразумение предоставя правилната глобална рамка за гарантиране на благоденствие и сигурност за идните поколения, като едновременно с това осигурява енергиен достъп на нашите граждани и предприятия", каза британският премиер Тереза Мей в телефонен разговор с Тръмп, цитирана от пресслужбата на "Даунинг стрийт".

Думите на Тръмп бяха порицани още от Белгия, Дания, Холандия, Канада, Бразилия и други страни.

Фронт срещу решението на президента сформираха губернаторите демократи на щатите Ню Йорк, Калифорния и Вашингтон, а кметът на Питсбърг написа в "Туитър", че неговият град ще спазва ръководните принципи на Парижкото споразумение за климата за доброто "на нашия народ, нашата икономика и бъдеще". Това бе в отговор на думите на Тръмп, че е избран да представлява "гражданите на Питсбърг, а не на Париж".

Видни фигури на бизнеса също изразиха разочарование и призоваха да се предприемат спешни мерки срещу затоплянето на климата.

"Климатичните промени са факт. Индустрията трябва да даде пример и да не бъде зависима от правителството", заяви главният изпълнителен директор на "Дженерал електрик" Джеф Имелт.

Илон Мъск - шефът на фирмата за електромобили "Тесла" и отявлен защитник на възобновяемите енергоизточници, веднага обяви, че повече няма да бъде съветник на Белия дом заради решението на Тръмп. "Напускам президентските съвети. Климатичните промени са реалност. Излизането от Парижкото споразумение не е добре за Америка и за света", каза Мъск.

Главният изпълнителен директор на банката "Голдман Сакс" Лойд Бланкфейн определи действията на Тръмп като "поражение" за околната среда и за "позицията на САЩ на световен лидер".

Австралийският премиер Малкълм Търнбул заяви днес, че решението на САЩ да се оттеглят от Парижкото споразумение за климата не е изненадващо, но е разочароващо, предаде ДПА. "Предпочитаме САЩ да останат част от споразумението. Ние сме поели ангажимент към Парижкото споразумение", каза Търнбул пред журналисти в Сингапур, цитиран от БТА.

Министърът на околната среда Джош Фрайденбърг каза в ефира на австралийската телевизия АВС, че климатичните промени са голяма заплаха за Големия бариерен риф. По думите му Парижкото споразумение е много значимо, защото дори без участието на САЩ "покрива около 70% от световните емисии" на парникови газове.

Японският министър на външните работи Фумио Кишида изрази съжаление за оттеглянето на САЩ. Той каза, че страната му ще "работи с други страни по Парижкото споразумение за неговото устойчиво и пълно прилагане" за борба с климатичните промени, информира БТА.

Представителят на ЕК в България Огнян Златев коментира пред БНР, че гледа на решението на Тръмп като нещо, предназначено за публиката в САЩ.

„Това е може би едно от много малкото световни споразумения, в което са се включили толкова много държави“, коментира той. Златев припомни, че излизането от Споразумението е дълъг процес, който ще продължи до  2020 г. и дотогава много неща могат да се случат.

ЕС продължава да смята, че споразумението е правилно  и към него ще бъдат привличани нови и нови страни, за да постигнем неговите цели. По никакъв начин Европа не трябва да се притеснява ако САЩ не са част от него, каза Златев.

Той припомни, че преди, докато действаше Протоколът от Киото за ограничаване на емисиите, към него не се бяха присъединили водещи икономики, които допринасят най-много за замърсяването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 9 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 6 години
Напрао в зверска изолация остават... с тия самолетоносачи и бази, дето са нацвъкали по сичките земни кълбета, секи момент ше прекъснат секакви връзки с останалия свет... хихихи... Те Турция не могат да изолират, ше изолират Янкия... заглавие ли е, чудо ли е... или либералпедалполюция... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
KPetkov
преди 6 години
Тръмп май е единственият когото обвиняват, че спазва обещанията си :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 6 години
Никой освен червени мурзили като теб не е твърдял че зад глобалното затопляне стоят САМО чевешки фактори... и да стоят интересите на всички нас и на бъдещите поколения, малцина сте дето имате интерес да живеете в смрад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
coder
преди 6 години
https://***.bloomberg.com/graphics/2015-whats-warming-the-world/Няма да обяснявам пак, в предишни теми достатъчно писах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 8
Vesko94
преди 6 години
Няма солидни доказателства, че само човекът е в основата на определени климатични изменения. Няма! И аз съм убеден, че зад тази истерия стоят нечии интереси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 5
Hahoto
преди 6 години
Остават ли Фолксваген в изолация след Дизелгейт, станал със мълчаливото знание на германското правителство. Как лъже германската държава и производители за реалните разходи на автомобилите, за да намалят по този начин на хартия отделяните въглеродни емисии с над 45 процента. Можем ли да вярваме на някой, който вменява еко изисквания, а после по заобиколни начини търси преимущества за себе си. Защо за едни може, а други трябва да спрат да работят. Подобри ли екологията на планетата ЕС, като закри вредната химическа индустрия на континента и я премести в други страни. Та така, за пътя на добрите намерения!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още