IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчетът на Caterpillar изненада приятно, компанията повиши прогнозата си за печалбата

Зад добрите резултати стои подобряващото се търсене в Китай, възстановяването на минното дело и засилването на строителния сектор

16:57 | 25.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската компания производител на машини Caterpillar надмина очакванията на Wall Street за печалбата и повиши за втори път прогнозата си за годишната печалба. Факторът зад добрите резултати е подобряващото се търсене в Китай и възстановяването в минното дело, посочва агенция Ройтерс.

Акциите на най-големия производител на строително оборудване и оборудване за минната индустрия поскъпнаха с близо 5% в предборсовата търговия.

Силните резултати на Caterpillar подчертават преобръщането в основния й бизнес, който пострада заради ниските цени на суровините и забавящото се търсене през последните няколко години.

„Макар че броят на пазарите за крайните ни продукти все още представлява предизвикателство, строителството в Китай и газовата индустрия в Северна Америка бяха акцентите това тримесечие“, коментира Джим Ъмпълби, главен изпълнителен директор на компанията. „Минното дело и дейностите, свързани с петрола, отскочиха от достигнатите дъна и виждаме подобрение в търсенето за строителния сектор в повечето региони“, допълва той.

Продажбите на Caterpillar нарастват с 9,6% до 11,33 млрд. долара и надминават средните очаквания в проучването на Thomson Reuters за 10,93 млрд. долара.

Продажбите в Азиатско-тихоокеанския регион - третия по големина пазар за Caterpillar, скачат с 23% през второто тримесечие, подкрепени именно от повишените продажби на строително оборудване в Китай.

Продажбите в Северна Америка – най-големия пазар нв компанията, се увеличават със 7% до голяма степен заради подобреното търсене от страна на минното дело и енергийната индустрия.

Индустриалните компании в САЩ се очаква да извлекат полза от пробизнес предложенията на Доналд Тръмп за инфраструктурни разходи и данъчни реформи. Политическата безизходица във Вашингтон обаче забавя прилагането на тези планове.

Caterpillar очаква печалбата през 2017 г. да достигне около 5 долара за акция. В предишната си прогноза компанията очакваше 3,75 долара за акция. Фирмата повиши годишните си очаквания за продажбите от диапазон 38-41 млрд. долара до 42-44 млрд. долара.

Нетната печалба нараства с около 46% до 802 млн. долара. Когато се изключат някои елементи, печалбата на акция възлиза на 1,49 долара, което е над очакванията за 1,26 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още