IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отлагането на санкциите за Китай изстреля американските индекси нагоре

Dow Jones нарасна в началото на търговията с 529 пункта, като накрая прибави близо 373 пункта или повишение от 1,44%

23:47 | 13.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Новината, че администрацията на американския президент Доналд Тръмп отлага влизането в сила на новата порция мита върху мобилни телефони, лаптопи, играчки и други продукти до 15 декември, смекчавайки удара срещу Китай, изстреля американските индекси на борсовата сесия във вторник.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average нарасна в началото на търговията с 529 пункта, като накрая прибави близо 373 пункта или повишение от 1,44%, достигайки  26 279,91 пункта.

Широкият измерител S&P 500 нарасна с 42,57 пункта или 1,48% до 2 926,32 пункта, а технологичния бенчмарк Nasdaq Composite приключи сесията с повишение от 1,95% до 8 066,36 пункта. Причина за добрите резултати са акциите на Apple, които скочиха с над 4%.

Правителството на САЩ ще отложи въвеждането на допълнителни мита от 10 процента за определени китайски стоки, включително лаптопи и клетъчни телефони, до 15 декември. Това съобщи днес Службата на постоянния търговски представител на САЩ, цитирана от Ройтерс. 

Първоначално митата трябваше да влязат в сила на 1 септември. Сред другите стоки, митата за които се отлагат, са компютри, конзоли за видео игри, някои играчки, компютърни монитори, определени категории обувки и облекло, уточнява ведомството. От планирания митнически режим ще бъдат изключени общо и отделна група продукти, заради "фактори, свързани със здравето, безопасността, националната сигурност и други основания". 

Търговските компании приветстваха отлагането. Акциите на платформата Best Buy нараснаха с над 6%, а на Nike скочиха с 2%. Книжата на Nordstrom също се повишиха с близо 2%. SPDR S&P Retail ETF също отчете повишение от 1,6% в края на търговията.

Малко по-рано днес президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви. че администрацията му е решила да отложи въвеждането на митата за някои китайски стоки до средата на декември, за да избегне удара за американските потребители в навечерието на коледния сезон, предаде Ройтерс. 

"Правим това за коледния сезон", за да избегнем всякакви неблагоприятни последици за американските купувачи, заяви Тръмп пред медии в Ню Джърси.

Настроенията на инвеститорите бяха повлияни и от данните за потребителските цени в САЩ, кото са се повишили с 0,3 на сто през юли, тласкани нагоре от по-скъпите бензин, здравеопазване и жилища. Индексът на потребителските цени е нараснал с 1,8 на сто спрямо същия месец на миналата година след годишния растеж с 1,6 на сто през юни. Без отчитане на силно променливите категории на храните и енергията, основната инфлация се е ускорила с 0,3 на сто през юли и 2,2 на сто през изминалата година. Данните сочат леко повишаване на показателя. Американската икономика е в 11-ата си година на растеж, с ниска безработица и умерен растеж на възнагражденията. Това са тенденции, които обикновено ускоряват повишението на цените. Много компании обаче се въздържат да оскъпяват стоките и услугите си на фона на конкуренцията на онлайн търговията. Повечето основни категории стоки и услуги миналия месец са поскъпнали, като жилищата са скочили с 3,5 на сто през изминалите 12 месеца.

Протестите Хонконг и сривът в аржентинското песо притесниха инвеститорите. Аржентинското песо отново поевтиня, след като леко се възстанови в началото на търговията на валутния пазар днес, предаде Франс прес. 
Валутата загуби 3,01 на сто от стойността си спрямо долара след поражението на действащия президент Маурисио Макри на първичните избори, които се възприемат като тест за изборите през октомври. 
Песото бе подложено на силни колебания и в обедната търговия днес се котираше при курс 59,08 песо за долар спрямо 57,30 снощи. Вчера валутата се срина с 18,76 на сто.

По-рано днес Китайската народна банка определи референтна медианна стойност за юана спрямо долара, определяйки цена от 7,0326  юана за долар. Очаква се търговските преговори между Пекин и Вашингтон да продължат в американската столица в началото на септември, след като от следващия месец в сила влизат нови 10-процентни мита върху китайски стоки за 300 млрд. долара. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още