IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отмениха част от щатски закон, регулиращ корпоративните одити

Върховният съд на САЩ отмени част от закона Сарбейнс-Оксли, чиято цел е да предотвратява измами като тези, извършени от компаниите Enron и WorldCom

22:02 | 28.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Отмениха част от щатски закон, регулиращ корпоративните одити

Върховният съд на САЩ отмени част от закона от 2002 г. Сарбейнс-Оксли, чиято цел е да предотвратява измами като тези, извършени от компаниите Enron и WorldCom.

Съдът е постановил, че регулаторният орган, който трябва да контролира одиторите на публичните компании, е нарушил Конституцията на САЩ, предаде Ройтерс.

Решението на съда обаче оставя в голяма степен законът и регулаторният орган незасегнати, като ефектът на съдебното постановление се ограничава до усилията на правителството да овладее корпоративните измами.

Съдът е преценил, че регулаторният орган нарушава конституцията, тъй като не дава на президентската администрация достатъчно правомощия да уволнява членове на регулатора. Върховният съд е постановил, че Комисията за ценните книжа и борсовите операции трябва да има такива правомощия.

Съдът обаче не е наредил прекратяване на дейността на регулатора, както се опасяваха поддръжниците на закона.

Залогът в случая беше начинът, по който се одитират публичните компании. Регулаторът е създаден като псевдо частна агенция и има правомощия да налага правила и да инспектира и глобява счетоводните фирми.

Регулаторът се финансира чрез таксите, които събира от публичните компании и инспектира хиляди одитори, включително „големите четири“ - Ernst & Young LLP, KPMG, PricewaterhouseCoopers и Deloitte & Touche LLP.

Делото е заведено от неправителствената организация Free Enterprise Fund и малка счетоводна компания от Невада през 2006 г. с твърдението, че заонът Сарбейнс-Оксли противоконституционно е лишил президента от правото да назначава или уволнява членове на регулатора или да надзирава дейността им. Федерален съдия и апелативен съд обаче са отхвърлили жалбата.

Администрацията на президента Барак Обама и адвокатите на регулатора настояваха Върховният съд да подкрепи закона, тъй като той е помогнал за възстановяване на доверието на инвеститорите във фондовия пазар и е подобрил качеството на корпоративните одити.

Законът принуждава компаниите да разкриват повече информация, изисква ръководителите им да подписват финансовите отчети и налага изисквания относно одита на фирмите. Според критиците му обаче законът увеличава разходите на бизнеса и прави САЩ по-малко привлекателна дестинация за инвестиции от някои други пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още