IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оттеглянето на стимулите от Фед ще постави под натиск златото и петрола

Възстановяването на американската икономика се приближава към заложените от централната банка цели, коментира Свилен Колев от Investor.bg

19:45 | 18.12.13 г.
Оттеглянето на стимулите от Фед ще постави под натиск златото и петрола

Сигналите за възстановяването на американската икономика стават все по-оптимистични, коментира в ефира на Bulgaria On Air Свилен Колев, редактор в Investor.bg. 

Той допълни още, че в резултат на оттеглянето на т.нар. „количествени улеснения“ златото и петролът в реално изражение ще поскъпнат за държателите на други валути, различни от долара. Причината ще е в оскъпяването на американската валута. Впоследствие може да се очаква понижаване на цената на ценния метал и на петрола като резултат от пониженото търсене, подчерта Колев.

Вчера Федералният резерв на САЩ започна последната си среща за 2013 г., на която се обсъжда  бъдещето на т. нар. количествените улеснения. Централната банка продължава да изкупува активи на стойност 85 млрд. долара всеки месец. Към 21 часа българско време ще стане ясно дали това ще продължи и дали обемът на програмата на Фед ще се запази.

Редица анализатори оценяват последните данни за напредъка на американската икономика като достатъчни аргументи за Фед да съкрати обема на стимулите.

Какво сочат последните данни за напредъка на най-голямата икономика в света:

През третото тримесечие икономиката на САЩ се разшири с 3,6% на годишна база. 203 хиляди са новосъздадените работни места в САЩ през ноември, коментира Колев. Същевременно безработицата спадна до 7% от 7,3%, което е 5-годишно дъно.

Безработицата също бавно се приближава към целта на Фед от 6,5%, макар че понижението се определя от държавните служители, които се върнаха по работните си места, след като правителството отново заработи през октомври. През ноември инфлацията нарасна до 1,2 на сто на годишна база. Тя обаче също остава под желаното от Фед равнище.

За разлика от предишните няколко заседания, сега анализаторите залагат за месеца, в който Фед би затегнал програмата за изкупуване на активи, а не с колко реално ще бъде свит обемът на покупките.

Като цяло банката е загърбила модела на предишните председатели на Централната банка Алън Грийнспан и Пол Волкър за борба с инфлацията на всяка цена. Това е и ясен сигнал, че Фед може би ще толерира друго ниво на инфлация, ако по този начин повече американци могат да си намерят работа.

Номинираната за нов председател на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън енергично защити програмата на централната банка за изкупуване на активи с аргумента, че тя е допринесла съществено за икономическия растеж и е подобрила трудовия пазар. В този смисъл е малко вероятно Йелън да предприеме по-активни действия за намаляване на количествените улеснения в началото на мандата си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още