IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Падението на американската политика

Политическият противник се е превърнал във враг, който трябва да бъде унищожен, а бруталните нападки са ежедневие, коментира Клаус-Дитер Франкенбергер

14:23 | 24.01.20 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Направо е потресаващо. Но всъщност стилът и тонът, които господстват във Вашингтон в момента, едва ли могат да се илюстрират по-добре. Още в самото начало на решителната фаза от процедурата по импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп най-високопоставеният съдия в САЩ Джон Робъртс бе принуден да предупреди двете страни, че не бива да забравят къде се намират: в Сената на САЩ, който навремето носеше и титлата "благороден", коментира  Клаус-Дитер Франкенбергер от Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Защото сцените, които се разиграха там, бяха грозни и отровни. Благородство ли? Печалната прогноза предвижда, че процедурата по импийчмънт ще бъде огледално отражение на нивото, до което в момента е паднала американската политика. Нейните главни форми на прояви днес са враждебността и бруталните нападки, които унижават достойнството на отсрещната страна. 

Не че навремето политическите сблъсъци също бяха толкова вежливи, взаимно уважителни и надпартийни, както твърдят някои носталгици. Днес обаче е настъпила радикална промяна. От политическия противник стана враг, който трябва да бъде унищожен, а политическият и културен разлом, разделящ Америка, се проявява на всички равнища. В същото време и процедурата за отстраняване на действащ президент - особено пък на този президент - естествено не води до успокояване на нацията.

И всички призиви да се зачита Конституцията се сблъскват с могъщата стена на поголовното очерняне. Човек направо се пита как американската политика ще се измъкне от модела на двете враждуващи племена, който трови атмосферата в страната от години.

А нали основателите на републиката, на които днес всички се позовават, натоварваха с най-голяма тежест не друго, а сътрудничеството и приобщаването към управлението на страната.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

18
rate up comment 3 rate down comment 1
miccaelis
преди 4 години
ааа не бе, снег си имаше доволно ти що за скаnаняк си ве ?! Ела у панелката дет съм са и ский парното кво е, даа го еba и у глобалното затопляне вече го чакам от 10г. и се зимата си ebaло века .... "промените у климата" ги нема има промени у простите ви глави тва има аз друго не виждам навонка ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 6
kane
преди 4 години
америка се фашизира!деградацията е почти пълнадано да могат да разкарат деспота с мирни средства ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Кой казва, че е лошо да пазим природата? Да, ама тумбергова и пищящите и последователи не се интересуват от това: те искат да съсипят цивилизацията. И защо тая уродливата се зъби само на нормалните държави, които и без това полагат най-големи усилия да опазват природата? Защо не отиде в Индия - дето хвърлят огромно количество пластмасови отпадъци направо в реките, откъдето те - в океана? Или в Африка? А слузта, дето се точи от земята - и газчицата - защо мислиш, че предназначението им не е именно да служат за горивце? Може Главното програмисче именно за това да ги е замислило и набило под земята? Скоро няма да свършат - нали още в "Топло" (седемдесетте години) Журналистът обясняваше на Чичко Снегов, че на света е останала една еййййй-толкова малка шепичка петрол? И какво - много голяма излезе тая шепичка, бе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Наскоро над 500 видни учени (повечето климатолози) подписаха декларация, че климатическите промени нямат връзка с човешката дейност. Или едните ги слушаме, другите ги игнорираме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Климатът се е променял винаги, защото е динамична система. Преди 10-15 години имаше и по-топли зими от тази, после пак имаше студове. В първата половина на 20 век е имало също сериозно затопляне, втората половина - застудяване и същите "учени" ни плашеха с нова ледникова епоха. После пак започна затопляне и Ал Гор (май той) прогнозираше, че до Десета година всички ще умрем - е, никой не умря и нито една островна държава не бе залята от океана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Много точно го каза, Жабоков - и аз щях същото. Всичко идва от гнъсната политическа измeт - т.нар. "демократи", чиято дейност фактически е подривна и близка до превратаджийство. През втория си мандат Тръмп трябва да хвърли всички сили да ги разобличи и разгроми, а върхушката им - да нахвърля по затворите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 0
deaf
преди 4 години
В науката никога няма единомислие. Едни учени твърдят едно,други - друго. Накрая практиката е тази,която показва кое е вярното. Например много от научните "открития" на Питагор,след векове се разбира,че са грешни. Така ще стане със спора за причините за климатичните промени. Да напомня,че спорът е дали те са продукт на човешката дейност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 4
korn
преди 4 години
Дори и да няма климатични промени, лошо ли е да спрем да замърсяваме природата. Нали всичко това се отразява на нашето здраве. Преди 1 милиард са замърсявали природата, сега 7 милиарда я замърсяват. Този петрол който се източва от земята, нали и той си има някво предназначение в природата,кво симислим,дупчим,разбиваме и точими няма проблеми. И до кога ще дупчим и точим, нали в един момент петрола ще свърши, кво прайм тогава,това което някои хора се опитват да направят сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 7
khao
преди 4 години
предполагам че колегата се опита да падне на вашето ниво и за това даде този пример... няма ли да го питаш и по втория въпрс, да ти изреди всичките хиляди учени с имена и адрес ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 10
retro_69
преди 4 години
Т.е.,затова че тая зима няма сняг ,си правиш изводи за климатичните промени на планета,която съществува от приблизително 4,54 млрд години?!Няма да те връщам с 4млрд години назад,но ако е възможно да ми припомниш какви са били зимите в периода 356г. пр. Хр. и 256 г. пр. Хр. Колко са средните количествота сняг паднали в този микроскопичен отрязък от време?!А нивото на река Дунав?Сонсожмо?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още