Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Пандемичният връх на доходността върху облигациите изтри оптимизма на Wall Street

Технологичните акции поведоха спадовете, като енергийните компании се оказаха единственият сектор на зелено

Пандемичният връх на доходността върху облигациите изтри оптимизма на Wall Street

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси отчетоха спадове, след като Goldman Sachs представи разочароващ отчет, докато доходността върху американските държавни облигации достигна най-високите си стойности от Covid ерата, съобщава CNBC.

Бенчмаркът Dow Jones Industrial Average се понижи с 543,34 пункта, или с 1,51%, до ниво от 35 368,47 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчете спад от 1,84% до 4577,11 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записа понижение от 2,60% до 14 506,90 пункта.

Акциите на Goldman Sachs се понижиха с повече от 7% във вторник, след като отчетът на банката не отговори на очакванията на анализаторите.

Междувременно доходността по държавните облигации нарасна значително. Доходността по 2-годишните американски ценни книжа надхвърли 1% за първи път от февруари 2020 г..

В същото време доходността по 10-годишните облигации достигна стойност от 1,86%, най-високото ниво от януари 2020 г.

„Пазарът на облигации продължава да поскъпва при ускореното затягане на политиката на Федералния резерв въз основа на все още високите инфлационни нива и по-агресивните насоки на Фед“, коментира Кати Бостанчич, старши икономист за финансовите пазар вСАЩ в Oxford Economics.

Цената на акциите на Microsoft се понижи с 1,7%, след като компанията обяви, че ще придобие разработчика на компютърни игри Activision Blizzard срещу 68,7 милиарда долара. Акциите на Activision Blizzard поскъпнаха с 25%.

Енергийните компании са единственият сектор, където акциите записаха ръстове. Книжата на Exxon Mobil поскъпнаха с 1,34%, след като компанията пое ангажимент да бъде въглеродно неутрална компания по отношение на своите глобални операции до 2050 година. Плановете на петролния гигант са да ореже емисиите от добива и преработката на петрол и природен газ и производството на химикали, както и от електроенергията, отоплението и охлаждането, използвани от компанията, тоест оперативните емисии (от обхват 1 и 2).

Акциите на Chevron поскъпнаха съответно с 1,34% и 0,05 на сто. Цената на акциите на ConocoPhillips нарасна с 0,73%.

Технологичните акции поведоха спадовете, като книжата на Apple, Nvidia, Intel, Alphabet и Meta поевтиняха съответно с 1,81%, 4,02%, 1,52 на сто, 2,47% и 3,77 на сто.

Спадове записват и акциите на Ford, Tesla и General Motors - съответно с 3,12%, 1,88 на сто и 3,68%.

По-кратката борсова седмица включва отчетите на 35 компании от S&P 500, включително на Bank of America, UnitedHealth и Netflix.

В края на миналата седмица разочароващите резултати от търговския бизнес на JPMorgan Chase & Co. и Citigroup Inc. натежаха върху акциите на банките, въпреки че книжата на Wells Fargo & Co. поскъпнаха благодарение на оптимистичната прогноза за показателя за кредитиране.

Като цяло 33 компании от S&P 500 вече представиха своите отчети за четвъртото тримесечие, като близо 70% от тях надминават очакванията на анализаторите, според Refinitiv.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Американските борси се отърсват от червената си серия