Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Пандемията предизвика вълна от фалити в корпоративна Америка

Корпоративният дълг в САЩ може да достигне 340 млрд. долара през следващите седмици, предупреждават от S&P Global Ratings

Пандемията предизвика вълна от фалити в корпоративна Америка

Снимка: Bloomberg

На практика за една нощ банкерите и адвокатите, които съветват компаниите, изпаднали във финансова беда, се превърнаха в едни от най-търсените служители на Wall Street, приключвайки един дълъг период, в който растящите пазари и изобилният капитал ги изпратиха в неизвестност.

Още по темата

Мерките, които накара американските граждани да си останат по домовете и доведоха до спиране на несъществения бизнес, инжектираха паника в немалка част от американската икономика. В индустриите, които и преди пандемията се намираха в несигурно положение, включително търговията на дребно и енергетиката, заразата успя да тласне много компании към пропастта на несъстоятелността. Редица петролни компании вече търсят защита от фалит, докато J.C. Penney Co. и Neiman Marcus Group Inc. се очаква да обявят скоро несъстоятелност, пише The Wall Street Journey.

Компаниите в областите, които преди са били стабилни, като например автомобилната индустрия, индустрията за пътувания и развлечения - и дори здравеопазването - скоро могат да попаднат в подобен водовъртеж.

Големият корпоративен дълг в САЩ възлиза на 64,1 млрд. долара за 12-те месеца, приключили на 17 април, по данни на S&P Global Ratings. Това представлява само леко повишение на темпа в края на януари, но цифрите са на път да станат доста по-тревожни.

През следващите месеци дългът може да достигне приблизително 340 млрд. долара, регистрирани в разгара на финансовата криза, според прогнозите за най-лошия сценарий на S&P. Дори и при по-малко мрачен сценарий, цифрата може да се доближи до нива, достигнати след краха на dot-com балона в началото на новото хилядолетие.

Компаниите от всички сектори предприемат различни подходи, за да избегнат болезнена реорганизация на капиталовите си структури и операции, неизпълнение на задълженията си или фалит. Много от тях са усвоили кредитни линии и са намалили разходите. Някои имена, като Carnival Corp., Expedia Group Inc. и Airbnb Inc., издадоха нов собствен капитал или дълг към публични инвеститори или фирми с частен капитал. 

Ако рецесията се окаже по-дълбока от предвидената, може да настъпи втора - потенциално по-голяма - вълна от корпоративен колапс по-късно тази година, тъй като компаниите работят под тежестта на допълнителния дълг, поет по време на националната блокада, предупреждават съветниците.

Американските компании са усвоили около 230 млрд. долара от различни кредитни линии от началото на март до 9 април, според анализ на Goldman Sachs Group Inc. Най-голямата част - около 17% - е отишла за компании от автомобилната индустрия, 15% - за търговците на дребно и 10% за компаниите от сектора на туризма и развлеченията.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
4
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Това е една от най - зле преведените статии които съм виждал.
Ако не беше графиката едва ли някой щеше да разбере и дума.

Още от САЩ
S&P 500 изпрати четвърта поредна седмица на червено