IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемията засилва фокуса на инвеститорите върху пазара на акции

Инвеститорите са вложили 569 млрд. долара в акции през последните 5 месеца – повече, отколкото за последните 12 години взети заедно

22:15 | 09.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Последната вълна на пазарен ентусиазъм донесе със себе си зашеметяващ прилив на пари, при който инвестициите в акции за последните пет месеца надминаха вложените средства в книжа за последните 12 години взети заедно, пише CNBC, цитирайки проучване на Bank of America.

През разглеждания период стойността на Dow Jones Industrial Average е успяла да се повиши с 26 на сто. 

В същото време пазарът претърпя някои турбулентни трендове, включващи меме акции като GameStop и AMC Entertainment Holdings. Обемът на търговията през първото тримесечие се е увеличил с 40 на сто в сравнение с предходните три месеца, като инвеститорите се фокусират върху сектори, които преди това се представят слабо, подкрепени от надеждите за икономическо възстановяване от коронакризата.

На фона на този тренд около 569 млрд. долара са били инжектирани в глобалните фондове за капиталови инвестиции в сравнение с 452 млрд. долара за предходните 12 години, посочва главният инвестиционен стратег на Bank of America, Майкъл Хартнет.

Тези цифри лесно могат да задълбочат  тлеещите сред инвеститорите притеснения относно пазарните балони, тъй като оценките достигат същите нива като по времето на дот-ком балона през 2000 г.

„В момента се забелязва известна логика на пазарите“, посочва Арт Хогън, главен пазарен стратег в National Securities. „Двигателят очевидно е експлозията на икономическата активност, която вероятно ще доведе до известен ръст на печалбите след това“, добавя той.

Сезонът на отчетите за първото тримесечие стартира следващата седмица като настроенията са приповдигнати. Очаква се корпоративните печалби на годишна база да нараснат с 23,8%, което само по себе си би представлявало най-бързият темп на растеж от третото тримесечие на 2018 г., според FactSet.

акции акции

В същото време анализаторите продължават да повишават очакванията си на фона на приближаващите във времето отчети, което е необичайно, като се има предвид, че обикновено Уолстрийт намаля прогнозите си с напредване на времето.

Прогнозите за печалбите за първото тримесечие нараснаха с 6 на сто до 39,86 долара за S&P 500 като цяло. Това е най-големият процентен ръст за едно тримесечие, откакто FactSet стартира прегледа на отчетите през второто тримесечие на 2002 г.

В същото време очакванията за икономическия растеж също нарастват.

Икономистите прогнозират 6,2-процентно разширяване на американската икономика през първите три месеца на годината. Общо за 2021 г. те очакват ръст от 6,5 на сто, което би представлявало най-бързото нарастване на брутния вътрешен продукт на САЩ от 1984 г. насам.

Хогън посочва, че инвеститорите, притеснени от балона, трябва да следят сезона на отчетите не само за резултатите, но и за насоките, и да разглеждат данните за инфлацията, за да видят доколко нагрята е икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още