IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паричните шлюзове в САЩ остават широко отворени

Шефът на Фед Бен Бернанке и номинираната за негов наследник Джанет Йелън обявиха, че разхлабената парична политика ще продължи колкото е необходимо

09:58 | 20.11.13 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Паричните шлюзове в САЩ остават широко отворени

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке и номинираната за негов наследник Джанет Йелън обявиха продължаването на ултра хлабавата парична политика и с това успокоиха финансовите пазари. Бернанке заяви във вторник пред Асоциацията на американските икономисти, че този курс ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо.

Намаляване на обема на покупки на облигации в обем от сегашните 85 млрд. долара на месец ще има едва тогава, когато Фед се убеди, че възстановяването на пазара на труда е устойчиво. Въпреки че икономиката наскоро отчете признаци на възстановяване, все още е далеч от мястото, на което Фед би желал да я види. Бернанке и Йелън са единодушни, че най-добрият път към една отново по-нормална парична политика в момента се състои в това да се направи нещо, което да насърчи силното възстановяване на икономиката. 

Йелън също така намекна, че паричната политика на САЩ ще остане хлабава за много дълго време. Това би се случило, дори и ако целите за инфлацията и безработицата бъдат надминати, е написала тя в публикувани във вторник писма до двама американски сенатори.

Йелън трябва да замени Бернанке през февруари 2014 г. начело на ФЕД по волята на президента Барак Обама. През изминалата седмица тя вече застана пред Банковата комисия към Сената, за да отговаря на въпроси. На 14-и ноември бъдещият председател на Федералния резерв защити програмата за изкупуване на активи с аргумента, че тя е допринесла значително за овладяването на рецесията и високите стойности на безработицата в страната. По темите за продължителността на програмата за покупки на ценни книжа тя обяви обаче, че програмата не може да работи вечно.

Бернанке заяви във вторник, че Фед може да спечели време с увеличение на основния лихвен процент, който от 2008 г. насам е близо до нулата. Той вероятно ще остане там за известно време, дори след като покупките на облигации бъдат намалени, а безработицата спадне до по-малко от 6,5%, добави Бернанке.

На финансовите пазари изявленията на Фед в частност за покупките на облигации отдавна се следят изключително точно. Федералният резерв е налял по този начин вече близо 4 трлн. долара, за да подкрепи икономиката. Тази политика, в съчетание с ниския основен лихвен процент, позволи на фондовите пазари в САЩ през последните месеци да счупят няколко рекорда.

Някои инвеститори, сред които и Карл Айкан, предупредиха за срив на фондовите пазари. Инвеститорите също са несигурни за това, което ще се случи, когато Фед прекрати програмата за покупки. Изказванията за непроменени засега обеми на програмата, както сегашното на Бернанке, обаче потенциално подкрепят пазарите. Инвеститорите вече очакват, че Федералният резерв ще помисли за промяна в програмата си вероятно най-рано през януари или дори през март следващата година.

Бернанке потвърди факторите, които са от значение за Фед в оценката на ситуацията. Централната банка продължава да вярва, че ситуацията на пазара на труда продължава да се подобрява и че в средносрочен план инфлацията ще се доближи до целевото равнище от два процента. „Ако тези предположения се потвърдят от най-новите икономически данни, Фед вероятно ще започне с намаляване на покупките на облигации", каза той.

Вижте повече по темата в репортажа на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

19
rate up comment 4 rate down comment 0
Dimat
преди 10 години
Ами това се подразбира от само себе си.В глобалната икономическа специализация,САЩ са наложили монополното си право,да произвеждат "продукта" долар,който заменят срещу стоки от производителите на други продукти,или го дават в заем,срещу лихва.Защо им е да произвеждат друго,освен някои технологии и разбира се,оръжие,с което да пазят монополното си право да произвеждат долари.Защо да не "дават" долари на собственото си население,от една страна,да им е мирна "главата"(т.е,страната),от друга,чрез собственото си потребление да източват ресурси от Света и го поставят във все по-голяма зависимост от себе си и от трета,при необходимост,да имат в готовност необходимото "пушечно месо".При това,"печатането" на пари не им струва нищо - само още някой и друг запис в компютрите на ФЕД(частната банка на световния ционизъм), с неговите подразделения,като МВФ,СБ, и редица други банки на СВЕТОВНАТА КОМАНДНО-АДМИНИСТРАТИВНА СИСТЕМА,чрез която се управлява света.Пари отдавна няма.Значи,няма и инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 4
kane
преди 10 години
за да се хранят бедните за да не правят революции, в следствие на които богатството на богатите да се изгуби много по-внезапно отколкото при една малка инфлацияВъпрос на гледна точкаНо истината е една - виновни са те - фашистите - богатите и мръсните им пари които паразлизират цялата система и я зомбират в тяхна полза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 3
kane
преди 10 години
Кое не е ясно!Естествено че ФЕД ще залива с пари, за да има 330 милиона какво да ядатДругият начин е да се национализират ОГРОМНИТЕ богатства на милиардерите за да се редистрибутират на всички останали, а това във фашизма не се случва както знаемСамо 4мата от семейство Уолт..едиси кои собственици на уолмарт имат повече пари от 40% от 330милиона хамериканци или 4 души имат повече от 140 000 000 души! Това не е нормално. Но те са ***. И дори Улянович трудно, но не невъзможно да се пръкне тамТова е строя в който живеем дами и господа нарича се ФАШИЗЪМ: там където имтересите на управлението на държавата и милиардерите съвпадатДобре дошли във фашизма. Стоя в който изборите са без значение, защото хипербогатите управляват така или иначе. Фашизъм: където държавния апарат защитава богатите и интереса му, ане хората, децата семейййствата.Така че ФЕД в случая е на страната на добрите - на бедните, за да има какво да се яде. А може и да е обратното, може да е на страната на богатите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 1
lyusien
преди 10 години
До 14 Това вече е станало С изключение на курса долар / евро и то само заради нерешителноста на Е Ц Б и предишния и председател Жан Клод Трише Но това скоро ще се случи В противен случай подготвяното споразумение за свободна търговия САЩ -Европеиски съюз няма да проработи Не съм на хонорар във фондацията Америка за България " Аз съм просто обикновен финансов консултант но за съжаление в работата си срещам трудности защото любимата фраза на съвременния български бизнес е " Не ни даваите съвети дайте ни пари " Глупава максима но и голяма част от съвременния български бизнес не е много умен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 1
Internet
преди 10 години
Пич, ти да не си на хонорар във фондация "Америка за България", а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Това няма как да стане, освен ако не вържат с борд иената, а франка е вече вързан за еврото. Щатите не са конкурентни за да могат да спрат да печатат. Въпроса е от къде гледаш въртелешката. Ако щатите започнат по-сериозно да връщат производството на техния си континент може и да имат шанс. Лично мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 10 години
Както виждаш, следя ги! Даже миналия юли едни долари не ги разкарах на 1.6, викам - ааа, ще чакам паритета да взема по 2 кинта/$, пък то виж какво стана... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 6
lyusien
преди 10 години
Моята прогноза е 1 долар = 1 евро = 1 швейцарски франк = 1 канадски долар = 1 австралииски долар = 100 японски йени или близо до тези стоиности -плюс минус 10 % които ще се определят от пазара И тогава решаващи за просперитета на дадена икономическа зона ще бъдат Пазарът или производителността на труда Много близо сме моята прогноза да стане реалност И въобще следи внимателно прогнозите ми Могат да те направят по-богат Безплатно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 10 години
Нещо ми се въртят спомени от твои прогнози с подобни данни от началото на тази година за до края на 2013, че даже и за паритет на долар/евро...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 0
Internet
преди 10 години
пич си тисамо това мога да ти кажа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още