IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл: Фед разполага с инструменти за справяне с инфлацията и ще ги използва

Инфлацията според средната прогноза на Фед ще приключи 2021 г. на ниво от 2,4%, но ще се забави до 2% през следващата година

21:30 | 24.03.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл коментира безработицата и нивото на инфлация в САЩ по време на втория ден на изслушването му пред Сената. Той заяви, че сравнително плахата прогноза на централната банка за по-ниска безработица тази година въпреки очаквания силен растеж, всъщност прикрива „силно желаните“ повишения на пазара на труда, съобщава Bloomberg.

"Виждаме, че участието на пазара на труда се разширява“, каза той пред банквата комисия на Сената, позовавайки се на тенденцията хората, които към момента не са отчетени в процента на безработица, се връщат отново към работната сила. "Това задържа нивото на безработицата и е особено желан резултат", каза той.

В тримесечните прогнози, публикувани миналата седмица, централните банкери очакват спад на безработицата до 4,5% до края на годината спрямо 6,2% през февруари.

Те също така прогнозираха икономически растеж от 6,5% през 2021 г. Това ще бъде най-бързият темп на разширяване от 1983 г. и ще последва спад от 2,4% през 2020 г., който беше причинен от пандемията на коронавируса.

Инфлацията според средната прогноза на Фед ще приключи 2021 г. на ниво от 2,4%, но ще се забави до 2% през следващата година. През януари тя достигна 1,5%.

Пауъл отбеляза, че цените вероятно ще се увеличат поради така наречените базови ефекти, заедно с известен натиск от отложените разходи и затруднения във веригата на доставки.

Но тази промяна се очаква да бъде временна и дългият период на слаба инфлация в САЩ ще поддържа натиска върху цените.

„В дългосрочен план смятаме, че динамиката на инфлацията, която наблюдаваме от четвърт век, не е променена“, каза той. Пауъл добави, че ако тази прогноза не се сбъдне, Фед разполага с инструменти за справяне с нежеланата инфлация и ще ги използва.

Пауъл се яви пред комисията заедно с министъра на финансите Джанет Йелън като част от контрола на Конгреса върху правителствената политика за справяне с пандемията.

Йелън изрази увереност, че безработицата ще бъде по-ниска, когато допълнителните обезщетения за безработица, предоставени от наскоро приетия законопроект за облекчаване на пандемията в размер на 1,9 трилиона долара, известен като Американски план за възстановяване, приключат.

Йелън отхвърли опасенията, че допълнителната помощ за безработица ще възпира хората от намирането на работа, като заяви, че неотдавнашни изследвания показват, че е точно обратното. И все пак, каза тя, допълнителната помощ няма да е необходима по-късно тази година.

„Мисля, че е подходяща, тъй като икономиката се възстановява, и се надявам до есента мярката да бъде поетапно премахната“, каза тя.

Банкерите от Фед поддържат лихвените проценти близо нула, като миналата седмица увериха, че ще поддържат мащабната си програма за изкупуване на облигации в размер на 120 милиарда долара месечно, докато не бъде постигнат „значителен по-нататъшен напредък“ по целите за заетост и инфлация.

Запитан за нарастването на доходността по 10-годишните държавни ценни книжа, Пауъл заяви, че това отразява подобряващата се икономическа перспектива, тъй като поставянето на ваксини се ускорява, и не е причина за безпокойство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
Инфлацията според средната прогноза на Фед ЩЕ приключи 2021 г. на ниво от 2,4%, но ЩЕ се забави до 2% през следващата годинаИ комунизма ЩЕше да идва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още