IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл не можа да обнадежди американските пазари*

Dow се свива с 0,11% до 26 224,5 пункта, успявайки да изтрие част от предходните си загуби, които в един момент достигнаха до 150 пункта

17:45 | 23.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските пазари започнаха борсовата сесия в последния ден от работната седмица на отрицателна територия на фона на дългоочакваната реч на гуверньора на Федералния резерв Джером Пауъл, съобщава CNBC. Той обаче изглежда не успя да даде на инвеститорите ясния сигнал, който очакваха, че предстоят още намалявания на лихвите.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се свива с 0,11% до 26 224,5 пункта, успявайки да изтрие част от предходните си загуби, които в един момент достигнаха до 150 пункта. Широкият измерител S&P 500 се разделя с 0,2% до 2916,98 пункта. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite пък намалява с 0,24% до 7972, 41 пункта.

В изказването си по време на ежегодната конференция в Джаксън Хоул Пауъл заяви, че Фед ще направи каквото може, за да запази настоящия икономически ръст. „Нашето предизвикателство сега е да направим всичко по силите на паричната политика, за да запазим ръста, така че ползите от силния пазар на труда да достигнат до повече (хора – бел. ред.) от тези, които продължават да изостават, и така че инфлацията да бъде твърдо центрирана около 2-та процента“, заяви Пауъл.

Подробности от изказването на гуверньора на Фед очаквайте по-късно на Investor.bg.

Пазарите реагираха, след като по-рано днес стана ясно, че Китай въвежда нова порция мита върху американски стоки за 75 млрд. долара, включително върху автомобили. Налозите ще варират между 5% и 10% и ще влязат в сила на две порции – от 1 септември и от 15 декември.

Това е поредното ескалиране на търговската война между Вашингтон и Пекин, която продължава от миналата година.

Акциите на General Motors и Fiat Chrysler отписват по 0,9%, а тези на Ford Motor и Tesla поевтиняват със съответно 1,16% и 1,35%.

Кривата на доходността успява да се задържи на положителна територия в петък. Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа отслабва до 1,589%, а тази по 2-годишните американски облигации – до 1,574%. При 30-годишните облигации доходността е 2,1%.

„Още подобрение в начина на мислене на инвеститорите е вероятно да изисква допълнителни добри новини“, посочва Масанари Такада, стратег в Nomura.

Доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от конкурентни валути, нараства до 98,22 пункта.

Цената на петрола поевтинява по-значително в началото на сесията. Стойността на американския лек суров петрол WTI отписва 2,19% до 54,14 долара за барел. От своя страна фючърсите върху международния бенчмарк Брент се разменят с понижение в стойността от 1,44% до 59,06 долара за барел.

Златото поскъпва с близо половин процент до 1515,10 долара за барел.

*Информацията е актуална към 17:20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още