Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Пауъл очаква солиден, но по-бавен растеж за икономиката на САЩ през 2019 г.

Според гуверньора централната банка в страната ще бъде „търпелива“ при определянето на водещата лихва

Пауъл очаква солиден, но по-бавен растеж за икономиката на САЩ през 2019 г.

Джером Пауъл по време на представянето му пред Конгреса. Снимка: Ройтерс

Ръководителят на американския Федерален резерв Джероум Пауъл във вторник направи прогнозата, че американската икономика би трябвало да продължи растежа си със солиден, макар и малко по-бавен темп тази година, предаде БТА.

Гуверньорът обаче предупреди за нарасналите рискове, сред които са забавянето на икономиката в световен мащаб, непостоянните финансови пазари и несигурността около американската търговска политика.

Още по темата

Представяйки шестмесечния си доклад за паричната политика пред Конгреса, Пауъл заяви, че централната банка ще бъде „търпелива“ при определянето на водещата лихва в светлината на многобройни „противоположни и противоречиви сигнали“. Той допълни още, че решението на ръководството на Фед за лихвите ще зависи от данните за икономическите перспективи.

През декември централната банка даде сигнал, че може да увеличи лихвите два пъти през текущата година. Много частни икономисти обаче вярват, че тя ще запази процентите непроменени до по-късно тази година, както и че може изобщо да не ги увеличи.

Пауъл заяви, че икономиката е нараснала със сериозен темп през миналата година, като заетостта и инфлацията са останали близо до заложените от Фед цели. Той обяви, че общият растеж е бил малко под 3 процента през 2018 година. Банката очаква през 2019 година известно забавяне на икономическия растеж.

Пауъл коментира, че 35-дневното спиране на работата на правителството „е създало значителни затруднения за правителствените служители и за много други, но се очаква отрицателните ефекти върху икономиката да бъдат доста скромни и в голяма степен последствията от тях да бъдат преодолени през следващите няколко месеца“.

Гуверньорът посочи определен брой фактори, появили се през последните месеци, които биха могли да забавят растежа. „Финансовите пазари станаха по-непостоянни към края на годината и финансовите условия сега по-малко подпомагат растежа, отколкото в началото на миналата година", заяви той.

Пауъл отбеляза още, че икономическият растеж се е забавил в най-големите чуждестранни икономики, включително Китай и Европа, като „несигурността се е повишила“ около сериозни политически въпроси като излизането на Великобритания от ЕС и настоящите търговски преговори на САЩ с редица страни. В тази връзка Пауъл заяви, че Фед наблюдава отблизо процеса по Brexit и търговските преговори, които остават „неразрешени“ и „много несигурни“ проблеми, предаде БТА.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ започва мониторинг на пазарните такси