Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Пауъл: Задлъжнялостта на бизнеса все още не е криза, но заслужава осмисляне

Гуверньорът на Фед определи като неубедителни сравненията с проблемите при ипотечните заеми преди финансовата криза

Пауъл: Задлъжнялостта на бизнеса все още не е криза, но заслужава осмисляне

Снимка: Ройтерс

Гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл отхвърли сравненията между нарастването на дълга на бизнеса до рекордни нива през последните години с условията на американския ипотечен пазар преди икономическата криза от края на миналото десетилетие. Въпреки това той посочи, че е необходимо да се гледа предпазливо на ситуацията, съобщава Ройтерс.

Сравненията с годината преди началото на финансовата криза не са съвсем „убедителни“ посочи Пауъл по време на конференция на Фед за Атланта, посветена на финансовите пазари. По думите му това е така, тъй като растежът на дълга изглежда в съответствие с икономическия растеж, разходите за услуги, свързани с финансовите задължения също са ниски, а финансовата система в много по-добра позиция да абсорбира загубите си.

Още по темата

Въпреки това той посочи липсата на прозрачност в източниците на финансиране и притежателите на корпоративен дълг, както и риска за възможно влошаване на икономическите перспективи, ако задлъжнелите кредитополучатели започнат да обявяват несъстоятелност.

„Дългът на бизнеса очевидно достигна ниво, което трябва да накара бизнеса и инвеститорите да спрат и да се огледат“, посочи Пауъл на фона на корпоративните заеми, които се намират на рекордното ниво от около 35% от корпоративните активи.

Макар растежът на корпоративната задлъжнялост да се е забавил в скоро време, „друго остро увеличение… може значително да увеличи уязвимостта“, заяви Пауъл.

Това притеснение е още една причина ръководството на Фед да е по-въздържано със свиването на лихвените проценти, тъй като по-ниските разходи по кредити може да накарат компаниите да взимат повече заеми.

Високата корпоративна задлъжнялост и темпът, с които се отпускат заеми на рискови кредитополучатели, през последните месеци се оформиха като водещото притеснение на Фед за финансовата стабилност.

Въпреки това според Пауъл задлъжнялостта на бизнеса не представлява същата систематична заплаха, каквато бе пазарът на ипотечни кредити.

„Към момента задълженията на бизнеса не представляват този вид увеличен риск за стабилността на финансовата система, който ще доведе до по-обширно нанасяне на вреда“, заяви гуверньорът.

Той коментира и друг наболял въпрос, а именно този с инфлацията, като заяви, че нейната динамика в САЩ се е променила с годините.

Глобализацията, технологиите и редица други фактори са променили начина, по който инфлацията действа в САЩ, като Федералният резерв все още се опитва да разбере как, заяви Пауъл.

„Днешната инфлационна динамика е много различна от тази дори преди 25 години. Глобализацията и технологиите може да играят роля“, заяви той в отговор на въпрос от публиката.

„Това не е нов проблем“, категоричен бе гуверньорът.

гледано: 1190   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
" корпоративните заеми, които се намират на рекордното ниво от около 35% от корпоративните активи " - това при спад на активите с 60 % прави над 100 %

Още от САЩ
S&P 500 отчете спад в четвърта сесия подред в очакване на среща между Тръмп и Си