IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите насочват вниманието си към Фед и Япония

Според изследване на CME FedWatch възможността за промяна на лихвите в САЩ през септември пада до 15%

12:24 | 17.09.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Американските акции ще приемат сигнали от централните банкери повече от обичайното следващата седмица, когато инвеститорите очакват изявленията от страна на Фед и знаци за бъдещата паричната политика на Япония, пише MarketWatch.

Акциите в петък успяха да запазят седмичните печалби въпреки спадовете на основните индекси в САЩ. Dow Jones отписа 0,49% в петък, като все пак приключи седмицата с покачване от 0,2%. S&P 500 изтри 0,38% в последния борсов ден, но за седмицата записа ръст от 0,5%, а технологичният Nasdaq се понижи с 0,10% вчера, но прибави 2,3% през изминалата борсова седмица.

Икономически данни объркаха очакванията за следващия ход на Фед, като се появиха разнородни аргументи за това дали ще започне повишаване на лихвените проценти или ще удължи играта на изчакване. 

Според изследване на CME FedWatch възможността за промяна на лихвите в САЩ през септември пада до 15%.

Точно когато Фед започне двудневната си среща, Централната банка на Япония ще обяви решението си за програмата за облекчения. Това следва седмица на тревожност след коментарите на председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, че не се е обсъждало евентуално разширение на програмата за изкупуване на активи на стойност 80 млрд. евро месечно.

„Срещата на Японската централна банка ще бъде интересна”, заяви Пол Нолти, портфолио мениджър в Kingsview Asset Management.

За идната седмица Нолти очаква да се обърне специално внимание на енергийния сектор, който се забавя заради ниските цени. Макар че се говори много за съкращаване на производството, според Нолти такива намерения не личат при Саудитска Арабия и Русия. 

„Плюс това играчи като Нигерия и Либия се стремят да увеличат продукцията”, обясни експертът. „Те се нуждаят от пари. Особено руснаците”, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
САЩ имат най-големият дълг, най-големите военни разходи, а както ме осветлиха напоследък - и най-големите икономисти. Само едно нещо им е мъничко и от 10 години не могат да го вдигнат. Това е ... лихвеният процент. Дали не сложиха с тази цел жена начело на Федералният резерв?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още