IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите са твърде самодоволни по отношение на инфлацията

Инвеститорите трябва да намерят начини за защита на портфейлите си, докато разходите за това все още са ниски

08:22 | 19.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Не трябваше да се притесняваме за инфлацията в продължение на 15 години и при нейното отсъствие самодоволството се настани. Инвеститорите в САЩ калкулират средно 1,75 на сто инфлация през следващите 10 години, показват цените на ДЦК (обвързани с нея). Нивото и е плашещо ниско. Инвеститорите не трябва да подценяват възможността за невероятното, пише за Financial Times Питър Креймър, старши портфолио мениджър на SLC Management в Сиатъл.

Необходима е само малка промяна в посоката на икономическия вятър, за да смени курса си инфлацията през 2020 г. След като беше ниска толкова дълго време, евентуалното ускоряване на инфлацията ще има негативен ефект върху апетита на инвеститорите към риск. Дори малка изненада извън сегашния диапазон би представлявала голямо предизвикателство за пазарите. Видяхме това в края на 2018 г., когато предпочитаната мярка на Федералния резерв на САЩ за инфлацията - основният индекс на личните потребителски разходи (ЛПР), за кратко се повиши до 2,04%. S&P 500 спадна с 14% през четвъртото тримесечие на същата година.

В САЩ разговорите за инфлацията често се въртят около това, колко печели средният американец. Последният доклад за заетостта извън селскостопанския сектор показва, че ръстът на заплатите е спаднал под 3 на сто за първи път от юли 2018 г. въпреки рекордно ниската безработица. Това е в противоречие с учебниците по икономика. Отсъствието на растеж на заплатите по време на продължително икономическо възстановяване кара инвеститорите да вярват, че инфлацията няма да се материализира скоро.

Това пренебрегва два фактора, които влияят на ЛПР и изчисленията на инфлацията при основните потребителски стоки (ИПЦ).

Първият фактор са разходите за медицински грижи, които представляват 20 на сто от ЛСР и малко под 10 на сто от CPI. Медицинските сметки поскъпват с годишен темп от около 5 на сто - тенденция, която ще продължи със застаряването на населението. Освен това здравноосигурителният компонент в ИПЦ се увеличава с драстични темпове, като наскоро достигна ръст от 20 на сто - връх от много десетилетия.

Второ, разходите за жилище оказват огромно влияние върху инфлацията, като представляват около 40 на сто от ИПЦ и около 20 на сто от ЛПР.

Американският имотен пазар се оттласна от дъното и жилищата в САЩ вече са готови за поскъпване. Започването на жилищни строежи и продажбите на стари домове показват признаци на сила, докато настроенията сред строителите са на най-високо ниво от повече от 20 години.

Последна актуализация: 16:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още