Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Пазарите се готвят за скок от акции към облигации заради ребалансирането на фондовете

Според прогнози процесът може да доведе до спад от 4 до 5% в акциите и ръст при инструментите с фиксиран доход от около 0,1-0,15 процентни пункта

Пазарите се готвят за скок от акции към облигации заради ребалансирането на фондовете

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Милиарди долари ще се прехвърлят от акции към облигации към края на март, защото големите инвеститори ребалансират портфейлите си, коментират анализатори, цитирани от FT.

Големият спад в цените на облигациите и ръстът при акциите през първите три месеца на годината разклати типичния портфейл на много инвеститори, който се състои от 60% акции и 40% облигации.

Към края на финансовото тримесечие пенсионните фондове, застрахователите и други големи инвестиционни групи се зареждат с облигации. Това може да натисне спирачките на пазарната промяна, която определи началните месеци на 2021 г.

Ребалансирането може да обясни по-силното представяне на пазара на облигации тази седмица, тъй като трансферите обикновено са концентрирани през последните две седмици на тримесечието, пояснява Николаос Панигърцоглу, анализатор на кръстосани активи в JPMorgan.

Глобалните облигации поевтиняват напоследък, водени от спада в цените на американските дългови книжа, което подкрепи доходността по 10-годишните съкровищни бонове до 0,7 процентни пункта до около 1,6%. Междувременно MSCI индексът на акциите на развитите пазари се повишава с 3,7% през този период.

Разминаването подхрани очакванията, че предстоящото преструктуриране ще бъде значително. „Като се има предвид ръстът при акциите и рязкото разпродаване на облигации, ребалансирането в края на тримесечието може да бъде голямо, от акции към облигации“, казва София Салим, европейски стратег за лихвените проценти в Bank of America.

Банката изчислява, че само частните пенсионни фондове в Америка ще трябва да изтеглят около 88 млрд. долара от акции и да ги вложат в облигации, което според анализаторите е „исторически важно“ в сравнение с последните три години.

Още по темата
Очаква се балансираните взаимни фондове да продадат акции за 136 млрд. долара, за да купят инструменти с фиксиран доход, според изчисленията на JPMorgan. Банката прогнозира, че японският държавен пенсионен фонд GPIF с активи за 1,6 трлн. долара ще премести 44 млрд. долара, а огромният петролен фонд на Норвегия – около 70 млрд. долара, за да изпълни целевото си разпределение.

Панигърцоглу посочва, че ребалансирането около края на март може да доведе до спад от 4% до 5% в акциите и ръст при инструментите с фиксиран доход от около 0,1-0,15 процентни пункта върху доходността на 10-годишните американски облигации.

BNP Paribas по-рано през март предупреди да не се очаква голяма пазарна корекция поради ребалансиращите потоци. Банката очаква 1,2% спад в американските акции през последната седмица на тримесечието въз основа на продажбите на книжа за 50-67 млрд. долара. „Ребалансирането за месеца и за тримесечието наистина влияе на пазарите. Оказва се обаче, че това въздействие е по-значително, когато акциите са с по-ниски резултати, отколкото облигациите“, казват анализаторите на банката.

Очаква се американските инвеститори на дребно да вложат голяма част от средствата, които ще получат от стимулиращия пакет на новата президентска администрация, на фондовия пазар. Притокът може да възлезе на 170 млрд. долара с течение на времето, прогнозира Deutsche Bank в доклад миналия месец. Притокът на пари в брой от дребните търговци ще компенсира преместванията на големите мениджъри.

Балансираните взаимни фондове управляват активи за близо 7,5 трлн. долара в световен мащаб, според JPMorgan. Много други големи инвеститори като пенсионни фондове и застрахователни компании търсят подобно разпределение на вложенията си. Тези мениджъри трябва периодично да прехвърлят активи, за да запазят предпочитания си баланс, обикновено около края на месеца или тримесечието. Големите пазарни движения през 2020 г. доведоха до сериозно ребалансиране всяко тримесечие.

Мениджърите на фондове са склонни да се ограничават по отношение на времето за тяхното ребалансиране. Според някои анализатори пълният ефект от ходовете от този месец все още не е показан в цените.

Експартите очакват също така по-голямата част от паричните средства, които се вливат в облигации, да отидат за корпоративен дълг, като малко от тях ще изберат държавните дългове.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
S&P 500 извоюва пореден рекорд на фона на новините за J&J и инфлацията