IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на рисков капитал в САЩ се възстановява през второто тримесечие

Рисковите инвестиции нарастват с 20% спрямо първото тримесечие, но въпреки това не успяват да догонят миналогодишните рекорди

10:57 | 16.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Рисковите инвестиции в САЩ се увеличават през второто тримесечие, показва доклад на PricewaterhouseCoopers и американската  асоциация за рисков капитал, публикуван от CNBC.

След рекордните нива на рисков капитал през същия период на 2015 г., когато пазарът достигна 15-годишен връх от 17,5 млрд. долара, този вид инвестиции намаляха в края на миналата година.

През второто тримесечие на 2016 г. те възлизат на 15,3 млрд. долара, като по-голяма част от инвестициите са насочени към софтуерни и биотехнологични производства.

През първото тримесечие на 2016 г. в рискови активи бяха инвестирани 12,7 млрд. долара, което означава, че този вид инвестиции са се увеличи с 20% между април и юни тази година. Но на годишна база през второто тримесечие на 2016 г. инвестираните долари намаляват с 12%.

В софтуерната индустрия са вложени 8,7 млрд. долара в рамките на тримесечието, като този тип компании държат първото място вече 27 поредни тримесечия.

Най-много средства са дадени в мобилното приложение Uber, в което инвеститорите са вложили 3,5 млрд. долара през второто тримесечие. Приложението за споделяне Snapchat е на второ място с почти 1,3 млрд. долара рисков капитал.

Биотехнологичната индустрия е на второ място за тримесечието с 1,7 млрд. долара, като предпочитани от инвеститорите са компанията за клетъчна терапия Human Longevity и бостънската Ginkgo Bioworks.

На трето място са IT услугите, в които са инвестирани 946 млн. долара.

Като цяло това е десетото поред тримесечие, в което рисковите инвестиции са за повече от 10 млрд. долара, като очакванията са инвеститорите да продължат да увеличават експозициите си към софтуерната индустрия и Силициевата долина, поне в краткосрочен план.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още