IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на американските банки нараства с 19% през четвъртото тримесечие

Увеличението е на годишна основа, като на месечна се наблюдава леко понижение от рекордните стойности през предходния период на 2018 г.

18:10 | 22.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският банков сектор отчита печалба от 59,1 млрд. долара през четвъртото тримесечие на 2018 г. Това представлява лек спад спрямо рекордното трето тримесечие, въпреки че сумата е значително по-голяма спрямо същия период на миналата година, показват данни на държавната агенция Федерална корпорация за депозитно застраховане, цитирани от Ройтерс.

Печалбата на американските банки бележи ръст от 18,5% за периода октомври-декември спрямо година по-рано, след като стойностите са коригирани спрямо промените в данъчното законодателство, влезли в сила в края на 2017 г. От агенцията посочват, че основна причина за повишението са по-ниските данъци и по-високите оперативни приходи.

През третото тримесечие на 2018 г. секторът отчете рекордната печалба от 62 млрд. долара.

Заради еднократни счетоводни промени вследствие на новата данъчна система, която накара банките да отчетат значителни загуби в края на 2017 г., печалбата за последните три месеца на миналата година без коригирането спрямо законовите изменения е 133,4%.

За банките данъчните промени бяха значителен стимул, като те се радват на рекордна печалба откакто влязоха в сила.

От Федерална корпорация за депозитно застраховане посочват още, че броят на проблемните банки в страната е намалял от 71 на 60 от октомври до декември, което е най-малкият им брой от началото на 2007 г. насам.

„Банковата индустрия продължава да отчита силни резултати“, посочва председателят на агенцията Йелена Макуилямс.

Въпреки това тя отбеляза, че конкуренцията при кредитирането и ниските лихвени проценти са довели до това някои банки да преследват доходност, без да взимат предвид рисковете, и призова финансовите институции за повече бдителност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още