IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на General Electric надхвърли очакванията на анализаторите

Ръстът на запасите от поръчки впечатлява най-много инвеститорите

18:06 | 18.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Печалбата на General Electric надхвърли очакванията на анализаторите

General Electric Co обяви по-силен от очаквания ръст от 7,5% на печалбата си за четвъртото тримесечие и рязко увеличаване на запасите от поръчки за оборудване, съобщи Ройтерс.

Най-големият американски конгломерат отбелязва силен ръст на печалбата в подразделенията за самолетни двигатели и за оборудване, използвано за добив на петрол и газ.

Резултатите са следствие от усилията на главния ѝ изпълнителен директор Джеф Имелт през последните години за разширяване на присъствието на компанията в енергийния сектор.

Запасът от поръчки, на който инвеститорите гледат като на важен индикатор за бъдещия ръст на продажбите, е достигнал рекордно високите 210 млрд. долара през четвъртото тримесечие от 203 млрд. долара през предходното.

„Не очаквах да видя ръст от 7 млрд. долара, или 3,5%, при запаса от поръчки“, заяви Джак де Ган, главен инвестиционен директор в Harbor Advisory Corp, която е акционер в General Electric. „Поръчките през четвъртото тримесечие трябва наистина да са се оказали добри за индустриалното подразделение“, добави той.

Стабилното търсене в Китай и държавите, добиващи петрол, е помогнало да бъдат компенсирани нестабилните икономики у дома и в Европа, каза Имелт. „Виждаме истински подем на развиващите се пазари, а развитите страни се стабилизират“, добави той.

Най-големият производител на самолетни двигатели и електрически турбини в света обяви ръст на печалбата за четвъртото тримесечие до 4,01 млрд. долара, или 38 цента на акция, от 3,73 млрд. долара, или 35 цента на акция, за същия период на 2011 г. Ако се изключат еднократните ефекти, печалбата достига 44 цента на акция – с 1 цент над оценките на анализатори, анкетирани от Ройтерс.

Приходите са се увеличили с 3,6% до 39,33 млрд. долара от 37,97 млрд. долара през четвъртото тримесечие на 2011 г., а предварителните прогнози бяха за повишаването им до 38,76 млрд. долара.

Всички подразделения отчитат ръст на печалбата, като при самолетните двигатели той достига 22%, а при оборудването за добив на петрол и газ – 14%. Печалбата във финансовото подразделение GE Capital, което е в процес на свиване на дейността, е нараснала с 6%.

„Те станаха свидетели на донякъде добър цялостен ръст в индустриалния сектор на своя бизнес. GE Capital пък се отчете с добър принос“, заяви Оливър Пърш, президент на Gary Goldberg Financial Services, също акционер в General Electric.

През последните няколко години базираната във Феърфийлд, щата Кънектикът, компания разшири позициите си в енергийния сектор, увеличавайки продуктовия си асортимент при оборудването, използвано в добива на петрол и газ, и в добивния сектор, водена от желанието си да осребри ръста в добива на природен газ в САЩ. General Electric произвежда и медицинско оборудване и локомотиви.

Междувременно Имелт наблегна сериозно на свиването на разходите, целейки да доведе оперативната печалба до около 15,8% от продажбите до края на 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още