IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на JPMorgan Chase расте с 10% през четвъртото тримесечие

JPMorgan e първата голяма банка, която публикува финансовия си отчет след повишаването на лихвените проценти в САЩ

17:38 | 14.01.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инвестиционната банка JPMorgan Chase отчете печалба за четвъртото тримесечие, която надхвърли очакванията, съобщи Bloomberg.

Печалбата на инвестиционната банка нараства с 10%, като разходите за съдебни дела и обезщетения на служителите се свиват. Към 16:30 часа българско време акциите на компанията се търгуват с 2,75% понижение, като по-рано скочиха с 1,7 на сто. От началото на годината до сряда спадът в цената е 13%, което е второто най-лошо представяне в индекса S&P 500. 

Нетната печалба нараства до 5,43 милиарда долара, или 1,32 долара на акция, от 4,93 милиарда, 1,19 долара на акция, година по-рано. Печалбата е 1,40 долара на акция, като се изключат разходите за съдебни спорове. Средната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg, беше за 1,27 долара на акция.

Компаниите на Wall Street са под натиск да намаляват разходите, тъй като приходите от търговия с активи с фиксиран доход намалява. Главният финансов директор на JPMorgan Chase Мериан Лейк каза миналата седмица, че последното тримесечие е бил сравнително тих период за фондовите и дълговите пазари.

JPMorgan e първата голяма банка, която публикува финансовия си отчет, след като Фед повиши лихвените проценти в средата на декември. Според Лейк затягането на паричната политика трябва да съживи пазарите през 2016 г.

В петък се очакват отчетите на третата по големина банка по активи Citigroup, както и на Wells Fargo. Следващата седмица са отчетите на Bank of America, Morgan Stanley и Goldman Sachs Group.

Агенция Ройтерс посочва, че 2015 беше тежка година за американските банки, както и за банките по целия свят. Падащите цени на петрола и опасенията за забавения икономически ръст в Китай обезкуражиха инвеститорите да предприемат рискови ходове. Разходите за съдебни дела и средствата за спазване на по-строгите капиталови изисквания също натежаха в счетоводния баланс на кредитните институции, допълва агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
да а точно тея същите ни казват да шортим сега защото било като 2008 ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Сараф
преди 8 години
Та толкова за задаваща се банкова криза заради фалирали петролни компании.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още