IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на JPMorgan нарасна с историческите 33%

Получаваме все повече сигнали, че икономиката е стабилна и се ускорява, коментира изпълнителният директор на банката Джейми Даймън

17:59 | 12.04.13 г.
<p>
	Джейми Даймън, изпълнителен директор на JPMorgan. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джейми Даймън, изпълнителен директор на JPMorgan. Снимка: Ройтерс

JPMorgan Chase & Co. обяви исторически ръст на печалбата си за първото тримесечие на годината, надхвърляйки очакванията на анализаторите, съобщава Bloomberg.

Резултатите са следствие от отчетеното подобряване на профила на отпуснатите от банката заеми, което позволи на финансовата институция да понижи резервите си за обезпечаване на лоши кредити.

Печалбата на JPMorgan Chase & Co. за първото тримесечие на годината нараства с 33%, след като повишаването на кредитния профил на клиентите позволи на най-голямата по активи американска банка да понижи резервите си за застраховка срещу некоректни кредитополучатели с 1,2 млрд. долара.

За периода нетната печалба на JPMorgan достига 6,53 млрд. долара, или 1,59 долара за акция, от 4,92 млрд. долара, или 1,19 долара за акция, година по-рано.

Анализатори, участвали в проучване на Bloomberg, прогнозираха, че печалбата на банката след еднократни приходи и разходи ще достигне 1,39 долара за акция.

„Получаваме все повече сигнали, че икономиката е стабилна и се ускорява“, коментира Джейми Даймън, изпълнителен директор на JPMorgan. „Пазарът на недвижими имоти също продължава да се възстановява, при което наблюдаваме известен ръст на покупките на нови жилища“. 

Около 5,68 млрд. долара от рекордните 21,3 млрд. долара печалба на JPMorgan за 2012 г. са генерирани от освобождаването на средства вследствие на все по-малкото потребители на кредити, оказали се неспособни да покриват задълженията си.

Приходите на банката за периода се свиват с 4% до 25,1 млрд. долара.

След обявяването на резултатите акциите на банката в Ню Йорк поевтиняха до 48,9 долара  от 49,31 долара при затварянето на борсата в четвъртък. До вчера JPMorgan се радваше на 12% ръст от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още