IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на най-голямата петролна компания в САЩ се е свила с 21%

Спадът се дължи на слабото представяне на подразделенията на Exxon Mobil за рафиниране и химически продукти

22:01 | 02.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският петролен концерн Exxon Mobil обяви спад с 21% на печалбата си за второто тримесечие. Това е трето поредно понижение на резултатите й, след като резкият скок на добива на петрол беше компенсиран от по-слабите резултати на подразделенията й за рафиниране и за химически продукти, предава Ройтерс.

Към 21,37 ч. българско време книжата на компанията поевтиняват с 1,46% до 71,40 долара, въпреки че печалбата от 73 цента на акция надхвърли занижените неотдавна очаквания на анализаторите. Те намалиха прогнозата си до 66 цента на акция, след като миналия месец Exxon предупреди за понижаване на печалбата си на годишна основа.

По-слабите резултати на Exxon са в унисон с тези на конкуренти като Royal Dutch Shell, Equinor и Total. Shell обяви най-слабата си печалба от 30 месеца насам, а Total съобщи, че печалбата й е намаляла с 19% на годишна основа. Equinor обяви спад на печалбата си с 27% на фона на понижаването на цените на петрола и газа.

Подразделението на Exxon за добив на петрол и газ обаче се е представило добре с ръст от 7% до 3,9 млн. барела дневно. Добивът от водещото шистово находище в САЩ, Пермианския басейн, е нараснал до 274 хил. барела петрол и газ дневно. Това е повишение с 90% спрямо същия период на миналата година.

„Три от подразделенията ни бяха на дъното на циклите си“, заяви Нийл Чапман, старши вицепрезидент на Exxon. Той допълни, че в исторически план компанията инвестира по време на спадове с цел постигане на възвръщаемост в дългосрочен план.

Нетната печалба на най-големия производител на петрол в САЩ е намаляла до 3,13 млрд. долара, или 73 цента на акция, през второто тримесечие спрямо 3,95 млрд. долара, или 92 цента на акция през същия период на миналата година.

Чапман заяви, че Exxon запазва ангажимента си да продаде активи на стойност 15 млрд. долара до 2021 г.
Приходите от продажбата са необходими за финансирането на възвръщаемостта за акционерите и големи проекти, Exxon обяви приходи от продажба на активи на стойност едва 33 млн. долара за периода. Това е най-ниското им ниво от най-малко 12 тримесечия. През първото тримесечие приходите достигнаха 107 млн. долара.

Бизнесът с химически продукти на Exxon е регистрирал загуба в САЩ за първи път от най-малко три години. Печалбата на подразделението за рафиниране се сви с 88% миналата година.

Exxon инвестира в големи проекти, за да стимулира добива в момент, когато инвеститорите притискат петролните компании да намалят разходите и да увеличат възвръщаемостта за акционерите. Компанията съобщи, че има най-добрия си портфейл от сливането на Exxon и Mobil и не трябва да прави нищо от гледна точка на прибавянето на активи.

Но в Пермианския басейн, където Exxon има 1,6 млн. акра, компанията планира да използва мащаба си като конкурентно предимство и „държи очите си широко отворени“ за сливания и придобивания, каза Чапман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още