IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Pfizer надмина очакванията благодарение на иновативни медикаменти

Приходите от иновативни лекарства се увеличават със 7,2%

15:42 | 02.08.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Американският фармацевтичен концерн Pfizer отчете по-добри от очакваните резултати през второто тримесечие  на годината благодарение на ръста в приходите от новите продуктови линии, съобщава MarketWatch.

През април Pfizer и Allergan прекратиха планираното сливане за 150 млрд. долара. Сделката се провали, след като американското финансово министерство обяви правила, които биха намалили данъчната изгода от сделката.

Акциите на Pfizer поевтиняха с 0,7% в предборсовата търговия. Резултатите надминават очакванията на анализаторите, а компанията потвърди прогнозата си за годината. 

Лекарствата Ibrance за лечение на рак на гърдата, Lyrica за неврологични заболявания и Champix за отказване на цигарите помогнаха за увеличаване на приходите на сегмента иновативни продукти със 7,2%.

През септември Pfizer купи Hospira Inc. в сделка за 16 млрд. долара, което превърна компанията в лидер на развиващия се пазар на по-ниски цени на иначе скъпоструващи биотехнологични лекарства.

Приходите нараснаха с 16%, но ако се изключи придобиването на Hospira, те спадат с 6,1%, тъй като много от наложените медикаменти на компанията отчитат спад в продажбите.

Разходите за изследвания и разработване на медикаменти се увеличават с 0,8% през тримесечието.

Като цяло Pfizer отчита печалба от 2,02 млрд. долара, или 33 цента на акция, в сравнение с 2,63 млрд. долара, или 42 цента на акция, година по-рано. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още